Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159
Offentligt
989372_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. april 2011Sagsnr.: 9919Dok.nr.: 230622
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 26. april 2011 (L159 spørgsmål 21) anmodet om min besvarelse af følgende af Ole Vagn Christensen (S)stillede spørgsmål.

Spørgsmål 21:

”Ministeren kommer i sit svar på L 159 – spørgsmål 3 ikke ind på den økonomiskekrises konsekvenser for yngre landmænd. Hvad er ministerens holdning til de yngrelandmænds fremtidige muligheder i erhvervet, og ser ministeren ikke andre mulighederfor de yngre landmænd, end at de bliver stavnsbundet til et selskabsejet landbrug?”

Svar:

Regeringen mener, at yngre landmænd har en vigtig plads i fremtidens landbrug iDanmark. Regeringen anerkender samtidig, at strukturudviklingen hen imod størrebedrifter kan være en udfordring for selvejet. Hvis den enkelte yngre landmand ønsker atstarte op for sig selv, står det dog stadig den yngre landmand frit for at etablere etlandbrug i en størrelsesorden, der står mål med den enkelte landmands økonomiskeformåen.Alternativt kan udfordringen løftes via større udbredelse af maskinfællesskaber,driftsfællesskaber, øget etablering i anpartsformer, ligesom liberalisering aflandbrugsloven giver mulighed for en mere fleksibel finansiering, gennem den udvidedeadgang til inddragelse af ansvarlig fremmed kapital. De yngre landmænd har såledessamme muligheder som alle andre for at etablere landbrug, som kan nyde godt afeventuelle stordriftsfordele og tilpasse sig i takt med strukturudviklingen.
Henrik Høegh
/Søren Sørensen