Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159
Offentligt
1000048_0001.png
1000048_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. maj 2011Sagsnr.: 10258Dok.nr.: 240808
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18. maj 2011 (L159 spørgsmål 40) anmodet om min besvarelse af følgende af Bjarne Laustsen stilledespørgsmål.

Spørgsmål 40:

”Vil ministeren yde teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag om en nyordning til støtte af yngre jordbrugeres etablering, der er baseret på forslaget fraLandbrug & Fødevarer, som er selvfinansierende og uden statsstøtteelementet, tilerstatning for den ordning, der foreslås ophævet?”

Svar:

Under samrådet om L 159, samrådsspørgsmål A og B, d. 18. maj 2011 oplyste jeg, at jegvil invitere Landbrug og Fødevarer og LandboUngdom til en uddybende drøftelse af detforslag, Landbrug og Fødevarer har udarbejdet om en kautionsordning i forbindelse medunge landmænds første etablering, og som foreslås at træde i stedet for den ordning, derforeslås nedlagt med L159.Desuden oplyste jeg, at det ville blive drøftet, analyseret og vurderet, om det med afsæt iLandbrug og Fødevarers bud er muligt, at tilrettelægge en ordning, der erselvfinansierende, ikke indeholder statsstøtte, og som samtidig er meningsfuld for deunge landmænd.Derudover gav jeg tilsagn om, at jeg vil indkalde fødevareordførerne til en orienteringog drøftelse, når analysearbejdet er gennemført, og førnævnte drøftelser med Landbrugog Fødevarer og LandboUngdom er afsluttet.På den baggrund, og fordi det endnu ikke er afklaret, om der baseret på forslaget fraLandbrug og Fødevarer kan udvikles en selvfinansierende, meningsfuld ordning udenstatsstøtte, er det på nuværende tidspunkt ikke muligt for Fødevareministeriet at yde
teknisk bistand til udarbejdelse af en sådan ny ordning til støtte af yngre jordbrugeresetablering.Der skal derudover gøres opmærksom på, at den gældende yngre jordbruger-ordning eren såkaldt lovbunden ordning. Hvis dette princip ønskes videreført i en eventuel nyordning, forudsættes et fortsat højt detaljeringsniveau i lovbestemmelserne. I givet faldvil der være behov for særligt omhyggeligt og meget tidskrævende lovarbejde.
Henrik Høegh
/Søren Sørensen
2