Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159
Offentligt
984909_0001.png
984909_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 15. april 2011Sagsnr.: 9636Dok.nr.: 218538
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. marts 2011 (L159 spørgsmål 5) anmodet om min besvarelse af følgende af Ole Vagn Christensen (S)stillede spørgsmål:

Spørgsmål 5:

”Vil ministeren oplyse, om det er rigtigt at fratage unge muligheden for yj-lån i en afungdomsarbejdsløshedens værste periode i et fremtidserhverv?”

Svar:

Yngre jordbruger ordningen er uhensigtsmæssig i tider med store økonomiske udsving.Ordningen er både uhensigtsmæssig for de yngre jordbrugere og for staten. Desuden erantallet af årlige ansøgninger faldet fra ca. 800 i begyndelsen af 1980’erne til ca. 350ved årtusindeskiftet til nu under 100. I 2010 kom der 44 ansøgninger.Det vurderes imidlertid ikke rimeligt eller hensigtsmæssigt at statsstøttenotificere ord-ningen, når det er så relativt få ansøgere, der er tale om. Hertil kommer Økonomistyrel-sens oplysning om, at mere end halvdelen af ansøgningerne vedrører familiehandler, deri forvejen har fleksible overdragelsesmuligheder.Regeringen har således et ansvar over for statens finanser og skal derfor udvise rettidigomhu i denne forbindelse. Staten ligger yderst i prioritetsrækkefølgen og har dermedden største risiko i forbindelse med tab på ordningen.Derudover bør det nævnes, at den udvidede adgang til selskabserhvervelser, der blevvedtaget med landbrugslovens ændring i april 2010 bidrager til en mere fleksibel finan-siering. Hertil kommer, at bankerne også fremadrettet forventes at spille en rolle og atville medvirke til at støtte op om de mest egnede yngre jordbrugere. Herudover vil øgetsamarbejde mellem landmænd i form af maskinfællesskaber eller driftsfællesskaber væ-re en oplagt mulighed, så stordriftsfordele opnås, og finansieringen gøres mere fleksi-bel. Det er således ikke regeringens opfattelse, at unge uden et yj-lån vil blive arbejdslø-se.
For at fremme rammevilkårene for yngre jordbrugere vil Fødevareministeriet se på, omder er mulighed for at indføre særlige støttesatser for yngre jordbrugere for enkelte alle-rede gældende ordninger under landdistriktsprogrammet.
Henrik Høegh
/Søren Sørensen
2