Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 57
Offentligt
927570_0001.png
927570_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
3. december 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. november 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 6 (L 57), som hermed besvares.
J.nr. 2010-0012604

Spørgsmål nr. 6:

”Hvad er ministerens kommentar til artiklen ”Objektiv sagsbehandling presser fat-tige kommuner” i Kommunen d. 23. november 2010, og hvilke økonomiske konse-kvenser vil indfasningen af den objektive sagsbehandling få for kommuner medmeget lav likviditet som eksempelvis Hjørring og Odsherred kommuner?”

Endeligt svar:

Artiklen omhandler en mulig forenkling af de faktiske pengeoverførsler mellem detoffentlige og borgerne. Artiklen peger på et ret teknisk problem, som omhandlerreglerne for regnskabsføring, bloktilskud osv., men jeg skal prøve at forklare sam-menhængen overordnet.I dag bruger kommunerne, revisorerne og statslige myndigheder mange ressourcerpå at gennemføre betalingerne via kommunernes konti i stedet for at betale direktevia statens egne konti. Altså – kommunerne udbetaler fx folkepension til pensioni-sterne, selvom hele udgiften afholdes af staten.Det betyder, at både stat og kommuner bruger en masse tid på at sikre et likvidtforskud på kommunernes konti, så de altid har de nødvendige midler til pensions-udbetalinger m.v. Dette forskudssystem kræver, at kommunerne skønner over ud-gifterne, hvilket de skal gøre på et sobert og kvalificeret grundlag, så de ikke lånerpenge af statskassen, men også således at kommunerne ikke selv pådrager sig ren-teudgifter ved at skønne for lavt.Dette refusionssystem overvejes afskaffet. I Udbetaling Danmark regi overvejes istedet at lade udbetalingen ske ved et direkte træk på statens konti og dermed spareen postgang, revisionskontroller osv. omkring forskudsrefusioner.Det vurderes at være oplagt at gennemføre denne ændring. Det er dog bragt frem,at der kan være et antal dårligt stillede kommuner, der vil få problemer, når pensio-nerne ikke indbetales på kommunernes konti. Det skyldes dels, at kommunerne vilfå færre renteindtægter, og dels at nogle kommuner muligvis vil kunne få proble-mer med opfyldelsen af kassekreditkravet. Dette skyldes, at kommunerne i daghjemtager refusioner tidligere end tidspunktet for udbetalingen til borgerne.
Afklaringen af hvad der helt præcist er op og ned i denne sag drøftes fortsat. Det ernaturligvis i alles interesse, at der etableres en betalingsforvaltning under Udbeta-ling Danmark, der er sikker, effektiv og ressourcebesparende, og det betyder somudgangspunkt et ophør med forskudsvise refusioner til kommunerne.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2