Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 60
Offentligt
928572_0001.png
928572_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Dato: 6. december 2010
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 4. december 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 13 adForslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Stop for anvis-ning til ghettoområder af borgere fra lande uden for Det Europæiske Øko-nomiske Samarbejdsområde) (L 60).
J.nr. 2010-7368
Spørgsmål nr. 13:Vil ministeren skematisk redegøre for, hvilke af Programbestyrelsensanbefalinger fra rapporten ’Fra udsat boligområde til hel bydel’ fra november2008, som regeringen ikke har fulgt? Hvert enkelt fravalg bedes begrundet?
Svar:Der henvises til nedenstående skematiske oversigt.
Programbestyrelsens anbefalinger til regeringen, som regeringen ikke hargennemførtProgrambestyrelsens anbefalingerRegeringens begrundelse for ikke at gennem-føre anbefalingenRegeringen ønsker ikke, at kommunerne skalTilbyde bedreplaninstrumenter og mere effek-have mulighed for gennem planloven at regu-lere hvilke ejerformer, der må opføres påtiv jordpolitikprivat grund. Regeringen har flere gangeafvist forslag herom i Folketinget.Regeringen ønsker heller ikke at muliggøreen regional styring af etablering af almeneboliger. Det er efter regeringens opfattelse istrid med det kommunale selvstyre.Regeringen stiller spørgsmålstegn ved effek-ten af en sådan mulighed. De udsatte bolig-områder er allerede opført. I stedet skal derarbejdes for at løse problemerne dér.I Danmark er der fire ejerformer: almeneIndføre medejerboligerlejeboliger, private lejeboliger, ejerboliger ogProgrambestyrelsen foreslår, at der andelsboliger.gennemføres et forsøg med med-ejerboliger landets udsatte områ- Regeringen mener ikke, at der i øjeblikket erder.brug for en femte boligform.Programbestyrelsenanbefalerdesuden, at der – som en del afordningen - indføres kriterier for,hvem der kan blive medejere.Øge tiltrækningen af beboeremed særlige ressourcerFor at tiltrække rollemodeller,f.eks. lærere, politibetjente oglokaleejendomsfunktionærer,foreslås, at disse skal kunne tilby-des lavere husleje.Derudover giver reglerne om individuel råde-ret lejere i almene boliger rigtig god mulighedfor at indrette deres bolig efter eget ønske.Regeringen kan ikke støtte sådan et forslag.Udgifter i den almene sektor dækkes af husle-jen, og det betyder, at det bliver de øvrigebeboere i områderne, som betaler for rolle-modellernes økonomiske kompensation. Mo-dellen vil således indebære, at ressourcestær-ke kommer til at bo billigere end ressource-svage.
Benedikte Kiær
/MikaelLynnerup Kristensen
2