Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 61
Offentligt
931055_0001.png
931055_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Dato: 8. december 2010J.nr. 2010-7278
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 7. december 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 36 adforslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje afalmene boliger og lov om leje (Styrket indsats i ghettoområder og anven-delse af den almene boligsektors midler) (L 61)
Spørgsmål nr. 36:I forlængelse af ministerens svar på spørgsmål 16 ad L61, bedes ministerenredegøre for, hvorfor man har anslået at 500 mio. kr. er et passende beløb tilnedrivningsramme, herunder hvilket behov man finder for et nedrivningsomfangaf det påtænkte niveau (angivet som svarende til nedrivning af 2080 boliger, jf.svar på spm. 30 ad L61)? Der spørges således til baggrunden for at netop detteniveau er valgt og hvilken dokumentation man har for at dette niveau ernødvendigt? Der spørges således ikke til hvad man har afsat eller hvad midler-ne skal benyttes til, hvilket ministeren har beskrevet i sit svar på spørgsmål 16ad L61.Svar:Der er ikke opstillet noget måltal om nedrivning af et bestemt antal almene boli-ger. Ved at afsætte en ramme i Landsbyggefonden til nedrivning har vi mulig-gjort, at nedrivning af almene boliger kan prioriteres og gennemføres, hvor detvurderes at kunne bidrage til et samlet løft af et udsat boligområde.
Beslutningsprocessen i forbindelse med nedrivning er ikke ændret, så det erfortsat øverste myndighed i de enkelte boligorganisationer, der kan træffe be-slutning om nedrivning. Der er altså ikke fra centralt hold noget ønske om atgennemtvinge et bestemt antal nedrivninger.Det er heller ikke på forhånd muligt at sige noget om, i hvor stort omfang dealmene boligorganisationer vil træffe beslutning om at rive boliger ned. Nedriv-ning er blot ét af de redskaber, der kan tages i brug for at bekæmpe ghettoise-ring. Vi ved, at der i Gellerupparken i Århus er planer om at rive et større antalboliger ned. Men det har vist sig, at også nedrivninger i mindre målestok kanbidrage positivt til et område. Det er tilfældet i Kokkedal nord for København,hvor nedrivning af 43 boliger har givet plads til etablering af et plejecenter, somhar givet nyt liv til bebyggelsen Egedalsvænge.Den afsatte ramme muliggør således nedrivning i et større omfang end hidtil,men der er ikke krav om, at midlerne skal benyttes fuldt ud. Det er op til de en-kelte boligorganisationer lokalt at vurdere om nedrivning vil være hensigtsmæs-sig, og om de således vil gøre brug af de udvidede muligheder for nedrivning.
Benedikte Kiær
/MikaelLynnerup Kristensen
2