Der skal ikke være nogen tvivl om, at Enhedslisten i udgangspunktet er positivt indstillet over for det her lovforslag.
Vi medvirker nemlig gerne til at fjerne såvel de utilsigtede som de tilsigtede skattehuller, som regeringen har skabt i de sidste 9 år.
Om det skal der ikke herske nogen som helst tvivl, for vel kan man – og skal også – bruge tid på at diskutere, hvad der har drevet regeringen til at fremsætte de lovforslag, de har fremsat, og få dem vedtaget, men i den udstrækning man er indstillet på at rette op på skaderne, vil der fra Enhedslistens side ikke mangle nogen opbakning til det.
Men det er klart, at når sagen i dag alligevel påkalder sig meget – også usædvanlig meget – tilbageskuende betragtninger, er det, fordi det dog trods alt ikke er hver dag, selv om det heller ikke er første gang, at den nuværende regering har opkrævet skat i strid med grundloven.
Det er jo dog trods alt lidt usædvanligt, at borgere i det her land bliver opkrævet skat, som der ikke er noget lovgrundlag for at opkræve.
Og det er klart, at når man kommer i den situation, at det er sket, ville det vel være en usædvanlig slap opposition, hvis den ikke sagde følgende to ting.
For det første, at vi da bliver nødt til at få undersøgt, hvordan det her kunne gå til.
Og det, fru Sophie Løhde fremhæver, er jo ikke noget argument, altså at det her ligger inden for, hvad regeringen ligesom kan tillade sig at lave af fejl, fordi der ikke var andre, der opdagede det.
Jeg håber, at vi stadig væk har så stor respekt for de embedsmænd, der sidder i ministerierne, og det apparat, regeringen har til rådighed, at vi må stille lidt større krav til, at de har fuldstændig styr på, om deres lovgivning sikrer, at grundloven bliver overholdt, og at udførelsen af lovgivningen sikrer, at grundloven bliver overholdt, end det, man kan forlange af oppositionen – altså at den altid skal opdage det.
Men jeg forstår godt, at man kritiserer oppositionen i den her sag for, at vi har været for sløve og stillet for få spørgsmål, og det vil vi bestræbe os på ikke er tilfældet i fremtiden.
Jeg kan i øvrigt sige, at jeg heller ikke kan anbefale kommende regeringer at opkræve penge i skat, som der ikke er lovgrundlag for at opkræve – heller ikke, selv om formålet er godt og smukt og det er de rigtige, der kommer til at betale.
Det er den første ting, altså at vi må få det her undersøgt.
Den anden er, at det jo er indlysende, at hvis man har opkrævet nogle penge hos borgerne, som man ikke har lovgrundlag for at gøre, må man betale dem tilbage.
Og det er klart, at det er myndighederne, der har ansvaret for at finde ud af det og få pengene betalt tilbage.
Hvis man bare gør det, synes jeg, at Det Radikale Venstre skal have lov til at stå for den særlige venlighed også at sende blomster og vin til borgerne, for hvis offentlige myndigheder, hver gang de begik fejl, skulle sende blomster og vin til borgerne, kunne det måske tage overhånd, og borgerne kunne jo være allergiske over for blomster og ikke kunne tåle alkohol, og der kunne være mange problemer i det, så det synes jeg vi skal lade være med.
Så kan jeg ikke lade være med at sige, at jeg jo alligevel synes, det er dejligt, at regeringen i dag kommer her for at lukke et utilsigtet hul, som opstod, fordi man ville lave et tilsigtet hul, nemlig fordi regeringen besluttede sig til sammen med Dansk Folkeparti, at det var af afgørende betydning, at de danskere, som tjener penge på arbejdsfri indkomster, ved at prisen på jord og fast ejendom stiger, ikke må beskattes af denne gevinst.
Det er alligevel lidt utroligt, at man kommer til at lave et utilsigtet hul, fordi man vil lave et tilsigtet hul, der sikrer, at arbejdsfri indkomster ikke beskattes.
Det er også lidt utroligt, at det er en regering, der gennemfører det, som hele tiden taler om, at det skal kunne betale sig at arbejde.
Men det kan vel altid siges, at når man nu har den store målsætning, at det er utrolig vigtigt, at disse indkomster ikke beskattes, er der jo ikke noget at sige til, at man godt kan blive lidt for ivrig i tjenesten, og så kommer man måske til at gå ud over det, der var formålet med lovgivningen.
Det er selvfølgelig ærgerligt, at den politik, der hedder, at det er meget, meget vigtigt, at arbejdsfri indkomster ikke beskattes i lighed med de indkomster, der arbejdes for, åbenbart er et system, der under betegnelsen »tryghed for boligejerne« vil blive videreført under den kommende regering.
Men så længe man har råd til det og stadig væk kan betale for velfærden, er det da i orden med os.
Men hovedpointen her er sådan set, at uanset at vi selvfølgelig synes, at det er rigtig kedeligt, at man er kommet til at opkræve skat i strid med loven, og at man selvfølgelig også må stå til ansvar for det, så medvirker vi gerne til at fjerne et utilsigtet hul i skattelovgivningen.
Det, Enhedslistens spørgsmål så går på, er, om vi er sikre på, at vi gør det, hvis vi vedtager det her lovforslag.
Jeg har prøvet at læse lovforslaget, men det blev jeg ikke meget klogere af.
Det kan skyldes, at skattepolitik ikke er det, jeg normalt beskæftiger mig med, og derfor havde jeg håbet, at debatten i dag ville bringe klarhed over, om det kun var mig, der ikke havde forstået det.
På baggrund af de spørgsmål, der er blevet stillet i dag, og de svar, der ikke er blevet givet – men ministeren har stadig væk chancen for at svare – tror jeg, at den usikkerhed stadig eksisterer, og det vil være fornuftigt, at man bruger lidt tid på at få den problemstilling løst effektivt i udvalgsarbejdet, sådan at vi kan være sikre på, at i det mindste alle de
u
tilsigtede huller i skattelovgivningen er fjernet.
Så må vi se, om vi efter næste valg kan få flertal for at fjerne nogle af de
til
sigtede huller.