Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 67
Offentligt
928006_0001.png
928006_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
5. december 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 22. november 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 3 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Lennart Damsbo-Andersen (S).

Spørgsmål nr. 3:

J.nr. 2010-0018205
”Ministeren har i forbindelse med lanceringen af aftalen ”Nye rammer for sygefra-værsindsatsen” udsendt en pressemeddelelse”, hvori det hedder, at ” det skal væreslut med at sende syge i nytteløse tilbud”. Samtidig har ministeren endnu ikkefremlagt et lovforslag, der fritager syge fra tilbud, men oplyst, at der fremlæggeslovforslag herom i januar 2011. Grundet de normale arbejdsgange og tidsfrister iFolketinget, er det ikke forventeligt, at en fritagelse af særlige grupper af syge kantræde i kraft før foråret/forsommeren 2011. På den baggrund bedes ministeren re-degøre for, hvorvidt samtlige syge borgere fortsat skal sendes i tilbud indtil loventræder i kraft.

Endeligt svar:

Det fremgår af den gældende lovgivning, at kommunen kan give tilbud til syge-meldte. Kommunen skal ikke give tilbud. Derimod skal tilbud altid tilpasses densygemeldtes forudsætninger og behov samt den enkeltes helbredstilstand og res-sourcer. Kommunen skal derfor kun give tilbud, hvis det er i overensstemmelsemed sygdommen.Det er imidlertid sådan, at de nuværende refusionsprocenter har givet en for stærktilskyndelse til at give aktive tilbud uden hensynstagen til, hvorfor, hvor meget oghvordan der aktiveres.Vi har med aftalen ”Nye rammer for sygefraværsindsatsen” slået fast, at det skalvære slut med at sende sygemeldte på standardkurser.Derfor har vi aftalt, at kommunerne fremover kan hjemtage 50 pct. refusion af for-sørgelsesudgifterne i perioder med gradvis tilbagevenden (delvis raskmelding),virksomhedsrettet aktivering (virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud) el-ler ordinær uddannelse. Kommunerne kan derimod hjemtage 30 pct. refusion påforsørgelsesudgifterne i perioder med øvrig vejledning og opkvalificering eller pas-siv forsørgelse.Med omlægningen af refusionerne får kommunerne det rigtige fokus i indsatsen forat hjælpe syge tilbage i job. Refusionssystemet målrettes, så kommunerne fremoverfår en større tilskyndelse til at give sygemeldte borgere en individuelt tilrettelagt
indsats rettet mod job. Der skal derfor kun gives aktive tilbud, hvis det kan hjælpeden sygemeldte med at blive på arbejdsmarkedet.Endvidere har vi aftalt 11 initiativer, der skal sikre en tilpasset indsats for alvorligtsyge og sygemeldte, der snart vender tilbage til arbejdsmarkedet. I forhold til pro-cessen omkring udmøntningen af de 11 initiativer vil jeg henvise til mit svar påspørgsmål 1.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2