Det her forslag viser endnu en gang, at der ingen sammenhæng er mellem de pæne ord, som regeringen siger ved højtidelige lejligheder, og så det, man rent faktisk gør.
Alle de pæne ord om, at det er uddannelse, der er vejen frem, har jo intet at gøre med den virkelighed, vi oplever i det her efterår, hvor regeringen sparer på uddannelse alle de steder, hvor de overhovedet kan komme til det.
Og her gælder det så oven i købet uddannelse for de arbejdsløse, hvor man i forvejen i den grad har valgt at spare – næsten 5 mia.
kr.
sparer man i år på de arbejdsløse frem for at gå ind og se på, at det måske var nogle af dem, der i den grad har fået gaver i det forløbne år, der skulle være med til at betale for udgifterne.
Det er helt absurd, at man bruger – som vi har hørt det her under debatten i dag – det, at priserne på kurserne er steget, som begrundelse for, at man så vil fastsætte et prisloft.
Man har overhovedet ingen undersøgelser af, hvorfor priserne er steget.
Det er Undervisningsministeriet, der fastsætter priserne, så påstanden om, at nogen skulle have interesse i at skrue priserne i vejret, er altså rettet mod Undervisningsministeriet.
Jeg håber, vi kan få uddybet lidt fra ministerens side, hvad det er, hun mistænker sin ministerkollega for; hvorfor hun tror, at undervisningsministeren har en interesse i i den grad at skrue priserne i vejret, og hvorfor det så er undervisningsministeren, man indirekte skal ramme, ved at man indfører et prisloft.
Dem, der reelt kommer til at lide under det her, bliver jo de arbejdsløse, der ikke fremover kan få kurserne, og det bliver arbejdsmarkedet generelt, som så ikke får folk med de kvalifikationer, der er brug for, sådan som vi også har hørt det.
Og ligesom andre forstår jeg simpelt hen heller ikke, hvad det er, der gør, at man mener, at det er for dyrt – særlig nu, hvor vi ser vintervejret herude – med 5.000 kr.
for et kursus i glatførebekæmpelse.
Jeg synes, det er vældig fornuftigt, hvis der er en del folk, der i denne tid tager kurser i glatførebekæmpelse, for det kunne jo være, at der blev brug for en del flere, der har den kvalifikation at kunne foretage glatførebekæmpelse, her de kommende måneder, og at der derfor var en god udsigt til, at de kunne få job.
Det ville jeg da synes var vældig fornuftigt at arbejdsløse brugte tiden på, i stedet for at komme på diverse mærkelige aktiveringskurser eller blive sendt ud at arbejde gratis.
Men jeg kunne jo så forstå på Venstres ordfører, at et af problemerne er, at det er selvvalgt, altså at arbejdsløse får lov til selv at vælge, hvad de vil tage af kurser, som de ud fra deres viden regner med kan bringe dem i arbejde.
Nej, det må kun være, hvis det er nogle andre, der bestemmer, og som måske overhovedet ikke har forstand på det område, hvor de arbejder.
For med den måde, man har ændret arbejdsmarkedsområdet på, vil der jo ofte sidde nogle, der overhovedet ikke har forstand på det arbejdsmarked, som folk kommer fra og gerne vil tilbage til.
Jeg synes, det her bare er endnu et forslag oven i stakken af de mange fuldstændig urimelige forslag, man er kommet med – hele den urimelige behandling, der har været af arbejdsløse i flere år.
Jeg var i går ude hos min a-kasse, der er gået i gang med at printe alle reglerne ud – over 20.000 sider – som findes i dag på det her område, og der kommer bare flere og flere.
Det illustrerer, hvordan man konstant prøver at lave flere regler, men heldigvis er der også nogen, der prøver at gøre noget imod det.
Min a-kasse gør det så ved at printe reglerne i happeningen »Stop bureaukratiet«.
Og vi har set arbejdsløse organisere sig i »Behandl os ordentligt«, som for alvor prøver at råbe højt op om, at arbejdsløse altså er mennesker, der vil behandles med respekt.
Jeg håber, de en dag kan råbe så højt, at selv ordførerne for Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative lytter bare en lille smule.
For det her forslag oser i den grad langt væk af manglende respekt for arbejdsløse og manglende tiltro til, at de faktisk er i stand til at vælge nogle kurser, der bringer dem nærmere på et job, og jeg synes, det i den grad er sigende at høre Dansk Folkepartis ordfører sige, at det bare er, fordi man skulle være med i finansloven.
Og så er det altså de arbejdsløse, der endnu en gang må holde for ved ikke længere at kunne få den uddannelse, som faktisk ville kunne bringe dem i arbejde.
Så Enhedslisten støtter ikke forslaget.