Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 69
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 4 (L 69), som hermed besvares.
5. december 2010J.nr. 2010-0017997
”Ministeren bedes redegøre for, hvordan det foreslåede prisloft, som bl.a. begrun-des med stigende kursuspriser, hænger sammen med, at prisen på det disse kurserfastsættes fra centralt hold?”
På baggrund af oplysninger fra Undervisningsministeriet kan jeg oplyse følgendeom den aktuelle aktivitet på 6 ugers selvvalgt uddannelse:Deltagelse i AMU-uddannelserne skønnes at udgøre ca. 70 pct. af aktiviteten.Deltagelse i åben og videregående uddannelse skønnes at udgøre knap 30 pct. afaktivitetenDeltagelse i de øvrige uddannelsesområder (enkeltfag, deltidsuddannelse, indi-viduel kompetencevurdering, uddannelse på alment niveau (herunder FVU,AVU og ordblindeuddannelser) samt fagspecifikke kurser) skønnes kun at ud-gøre en marginal del af aktiviteten.På AMU- og VUC-området er taksterne politisk fastsat på Undervisningsministeri-ets del af finansloven, og betalingen for de forskellige kurser kan ikke afvige her-fra. De videregående uddannelser under Åben Uddannelse, som ligeledes kan tagessom seks ugers selvvalgt uddannelse, tilbydes ofte af private udbydere i samarbejdemed en professionshøjskole, og her er det udbyderen selv, der fastsætter deltager-betalingen.
På den baggrund vurderes prisstigningen i enhedsprisen pr. årselev i 6 ugers selv-valgt uddannelse, som fremgår af svaret på spørgsmål 3 alt i alt, at skyldes to ting:1. en stigning i enhedsomkostningerne på Åben uddannelse, hvor deltagerbe-talingen er fastsat af de private udbydere2. en forskydning af aktiviteten fra relativt billige AMU- og VUC-kurser ogover mod de noget dyrere AMU-kurser og kurser under Åben Uddannelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2