Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
L 72 Bilag 4
Offentligt
922369_0001.png
922369_0002.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAGNovember 2010
Forslag til lov om ændring af lov om social pension(Harmonisering af regler om opgørelse af bopælstidfor folkepension)
J.nr. 2010-0018144JØP/epi
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
Pensionsstyrelsen1. januar 2011Elisabeth Pilegaard33 95 51 29[email protected]

Baggrund for loven

Som et led i finanslovsaftalen for 2011 mellem regeringen, Dansk Folkeparti ogKristendemokraterne blev det aftalt at harmonisere optjeningsreglerne for folke-pension ved at afskaffe flygtninges adgang til at medregne bopælstid i oprindelses-landet ved beregning af folkepension. Dermed omfattes flygtninge af de sammeprincipper, som gælder for øvrige indvandrere og danskere, der har haft ophold iandre lande. Flygtninge, der ikke længere vil kunne modtage fuld folkepension,kan efter en konkret individuel vurdering modtage personligt tillæg efter pensions-loven, starthjælp eller kontanthjælp.For at give herboende flygtninge mulighed for at indrette sig på de ændrede reglerindføres en overgangsordning på 10 år.

Lovforslagets formål

At sidestille flygtninges adgang til at medregne bopælstid i oprindelseslandet vedberegning af folkepension. Dermed omfattes flygtninge af de samme principper omret til folkepension, som gælder for øvrige indvandrere og danskere, der har haftophold i andre lande.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Målgruppen for lovforslaget er:Flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark efter § 7 eller § 8 i udlæn-dingeloven, og som ansøger om folkepension.Flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark efter § 7 eller § 8 i udlæn-dingeloven, og som er ankommet til Danmark før lovens ikrafttræden, samt op-når folkepensionsalderen før 1. januar 2021, foreslås ved en overgangsregel atvære omfattet af de hidtil gældende regler, og er dermed undtaget fra målgrup-pen.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

De sekundære målgrupper for lovforslaget er:Kommuner

Samlet vurdering

Lovforslaget er i forhold til målgruppen kønsneutralt.Lovforslaget påvirker således ikke eksisterende forskelle eller rettigheder. Forsla-get påvirker således ikke de strukturer, der stiller mænd og kvinder forskelligt.Det skønnes derfor, at det ikke vil være nødvendigt at gennemføre en egentlig vur-dering af de ligestillingsmæssige konsekvenser af lovforslaget.
2