Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 79
Offentligt
928880_0001.png
928880_0002.png
J.nr. 2010-311-0055Dato:7. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 79 -Forslag til lov om ændring af lov om en børnefami-lieydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetalingaf børnebidrag (Optjeningsprincip for børnefamilieydelseog børnetilskud, forbedret kontrol og udvidet modreg-ningsadgang ved udbetaling af børnefamilieydelse).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 2. december2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Malene Søgaard An-dersen (SF).
Troels Lund Poulsen/Søren Schou
Spørgsmål 2:Er personer, der kommer her til landet via familiesammenføringsreglerne omfattet af detforeslåede optjeningsprincip for børnefamilieydelse og børnetilskud? I bekræftende faldbedes oplyst, fra hvilket tidspunkt optjeningsperioden starter for disse personer, og ministe-ren bedes ved et beregningseksempel vise de økonomiske konsekvenser af det foreslåedeoptjeningsprincip for denne persongruppe.
Svar:Optjeningsprincippet gælder for alle, der i øvrigt opfylder betingelserne for børnefamilie-ydelse. Dermed er personer, der kommer til landet via familiesammenføringsreglerne, ogsåomfattet.Hvornår optjeningsperioden starter for disse personer, afhænger af de konkrete omstændig-heder. Optjeningsprincippet er personligt og kan derfor ikke overdrages mellem personer.Har de forsørgelsespligtige parter ikke optjent samme ret, vil man altid få udbetalt ydelseud fra den af parterne, der har optjent den største ret.EksempelEn arbejdstager fra et ikke EU-land bor i Danmark fra september 2011. Hans hustru og de-res fælles barn flytter herop i overensstemmelse med familiesammenføringsreglerne den 1.marts 2012. Faderen vil fortsat være berettiget til fuld børnefamilieydelse i kraft af over-gangsreglerne. Ydelsen vil blive udbetalt til faderen, men kan også efter ansøgning udbeta-les til moderen. Ifølge overgangsreglerne er personer, der allerede den 1. januar 2012 mod-tager børnefamilieydelse og ikke afbryder tilknytningen til Danmark, fortsat fuldt ydelses-berettiget og dermed ikke underlagt optjeningsprincippet.Hvis faderen først flytter til Danmark den 1. marts 2012 – dvs. efter at optjeningsprincippethar fået virkning – og hans hustru og deres fælles barn flytter til Danmark den 1. april 2013,vil de allerede fra 1. marts 2012 påbegynde deres optjeningsperiode på baggrund af fade-rens bopæl. Den 1. april 2013 er de således berettiget til 50 pct. af den fulde ydelse
Side 2