Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 8 Bilag 1
Offentligt
Danske Handicaporganisationers (DH’s) høringssvar vedr.ændret beskæftigelseskrav for sygedagpenge og regler omsygedagpenge på søgnehelligdageDH har modtaget ovennævnte materiale til høring og takker for muligheden for at afgivekommentarer hertil.DH ser en overhængende fare for, at de foreslåede stramninger på dagpenge- og sygedag-pengeområdet samlet set rammer i forvejen udsatte grupper på arbejdsmarkedet, herundermennesker med handicap og nedsat arbejdsevne. Det er særligt uhensigtsmæssigt i lyset afmålsætningen om, at flere skal fastholde eller opnå tilknytning til arbejdsmarkedet.
Bemærkninger vedr. stramningen i beskæftigelseskravetDH mener, at den markante stramning i beskæftigelseskravet fra 13 til 26 uger i forhold tilat kunne få sygedagpenge, kan få en alvorlig social slagside, idet det ligger lige for, at detvil gå hårdest ud over personer, som i forvejen har en mindre stabil tilknytning til arbejds-markedet, herunder personer med handicap og nedsat arbejdsevne. Særligt personer medpsykiske handicap kan blive ramt hårdere af stramningen, idet denne gruppe ofte har en lø-sere tilknytning til arbejdsmarkedet, bl.a. fordi der mangler forståelse for psykiske handicap.Generelt er mennesker med gentagne kortere arbejdsløsheds- eller sygdomsperioder og per-soner i atypiske ansættelser udsatte ift. stramningen i beskæftigelseskravet.DH må i denne sammenhæng fastholde, at et usikkert forsørgelsesgrundlagikkeer befor-drende for at fremme fastholdelse eller tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Særligt personermed psykiske handicap risikerer at opleve sygdomsforværring pga. usikkerhed om forsør-gelsesgrundlaget. Fastholdelse og inklusion kræver tværtimod positive incitamenter, en hel-hedsorienteret indsats og frem for alt, at der investeres i mennesker.
Bemærkninger vedr. ophør af sygedagpenge på søgnehelligdageOphøret af sygedagpenge på søgnehelligdage kan særligt have negative konsekvenser forpersoner, som varetager job, der udføres på søgnehelligdage, eksempelvis organisthverv, derofte varetages af personer med synshandicap. Det kan også være en problemstilling ift. an-dre erhverv, herunder for plejepersonalet i social- og sundhedssektoren (jf. separat hørings-svar fra Dansk Blindesamfund).
Endelig skal det bemærkes, at ændringen må forventes at medføre en større administrativbyrde for såvel offentlige som private arbejdsgivere, som ikke står mål med det faktum, atdet højst drejer sig om 9 dage på årsbasis.Ved spørgsmål til ovenstående, kontakt venligst beskæftigelsespolitisk konsulent MaleneEskildsen på e-mail:[email protected].
Med venlig hilsen
Stig LangvadFormand
2