Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 83
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. februar 2011Procesretskontoret2010-710-0037TBJ40919
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov omændring af dødsboskifteloven og forskellige andre love (Revision af døds-boskifteloven m.v.) (L 83), som Folketingets Retsudvalg har stillet til ju-stitsministeren den 31. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMeta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov
om ændring af dødsboskifteloven og forskellige andre love (Revision
af dødsboskifteloven m.v.) (L 83):
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. januar2011 fra Erik Fraas, jf. L 83 – bilag 7.”Svar:
Henvendelsen fra Erik Fraas angår de situationer, hvor skifteretten skaludlevere et dødsbo til behandling ved en bobestyrer, samt spørgsmålet om,hvem der skal betale bobestyrerens salær.Justitsministeriet skal hertil bemærke, at det følger af dødsboskiftelovens §36, at skifteretten udleverer et bo til behandling ved bobestyrer, hvis 1) enarving anmoder om det, 2) boet må antages at være insolvent, 3) alle ar-vinger enten er repræsenteret ved værge eller skifteværge, eller er underkonkurs, eller er ude af stand til at opfylde deres betalingsforpligtelser, ef-terhånden som de forfalder, 4) afdøde har bestemt det i et testamente, jf. §38, 5) der ikke findes arvinger i boet, eller det er usikkert, hvem der er ar-vinger, 6) der i medfør af dødsboskiftelovens §§ 23, 30, 76, stk. 3, ellerarvelovens § 25, stk. 2, træffes bestemmelse om det, eller 7) der ikke indenrimelig tid har kunnet træffes bestemmelse om, at boet skal behandles påanden måde.Herudover træffer skifteretten, jf. dødsboskiftelovens § 30, bestemmelseom, at et bo, der er udleveret til privat skifte, skal overgå til behandlingved bobestyrer, hvis 1) en af boets arvinger anmoder om det, 2) en kreditoreller legatar anmoder om det, og der er nærliggende risiko for, at en fort-sættelse af den private skiftebehandling vil udsætte vedkommende for tab,3) fristen for indlevering af boopgørelsen ikke overholdes eller 4) boet iøvrigt ikke behandles forsvarligt. Ved lovforslagets § 1, nr. 14, foreslåsdet, at dødsboskiftelovens § 30, stk. 1, nr. 3, ændres, så det præciseres, atogså forsinket indlevering af åbningsstatus kan bevirke, at skifterettentræffer afgørelse om behandling ved bobestyrer.Endvidere kan en længstlevende ægtefælle, der har fået et bo udlagt somægtefælleudlæg, eller en kreditor, anmode skifteretten om, at boet tagesunder behandling ved bobestyrer, hvis det må antages, at den afdøde ægte-fælles bo var insolvent, jf. dødsboskiftelovens § 23.
2
Det fremgår af forarbejderne til dødsboskifteloven, at dødsboskiftelovensbestemmelser om, hvornår skifteretten skal udlevere et dødsbo til behand-ling ved bobestyrer, og hvornår boet skal udleveres til privat skifte, er ud-formet, så de sikrer, at de implicerede arvingers (herunder umyndige ar-vingers), legatarers og kreditorers interesser varetages på tilfredsstillendevis. Privat skifte er den enklest tænkelige skifteform for egentlige skifte-behandlinger, og udformningen af bestemmelserne har ligeledes det for-mål, at så mange skifter som muligt kan behandles som privat skifte, hvordet er muligt, uden at involverede interesser tilsidesættes.Bobestyreren udarbejder i forbindelse med behandlingen af boet en boop-gørelse, der blandt andet indeholder en opgørelse over boets indtægter ogudgifter, herunder bobestyrerens salær, jf. dødsboskiftelovens § 66, stk. 1.Disse udgifter til boets behandling afholdes af boet som boudgifter, indender beregnes bo- og tillægsboafgift.Det er Justitsministeriets opfattelse, at dødsboskiftelovens bestemmelserom bobehandling ved bobestyrer varetager de nødvendige hensyn til alleinteressenter i et dødsbo. Dødsboskifteloven pålægger bobestyreren enrækker opgaver og kompetencer, og bobestyrerens arbejde foretages fordødsboet og ikke som repræsentant for en enkelt arving, legatar eller kre-ditor. Bobestyrerens salær, der er en nødvendig udgift ved bobestyrerbe-handling, afholdes derfor som boudgift.
3