Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159
Offentligt
984445_0001.png
984445_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. april 2011Sagsnr.: 9690Dok.nr.: 223843
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. marts 2011 (L159 spørgsmål 16) anmodet om min besvarelse af følgende af udvalget stillede spørgs-mål:

Spørgsmål 16:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 23/3-11 fra Landbrug & Fødevarer, jf.L159 – bilag 5.

Svar:

Yngre jordbruger-ordningen, der har eksisteret siden 1967,har de seneste år fået færreog færre ansøgninger. Antallet af ansøgninger er således faldet fra ca. 800 årligt i be-gyndelsen af 1980´erne til ca. 350 ved årtusindeskiftet, hvor præmiesystemet blev ind-ført, og til nu under 100. I 2010 kom der 44 ansøgninger.Faldet i ansøgninger betyder, at de nye ansøgere, der kommer til yngre jordbruger-ordningen, vil skulle betale en meget højere præmie for at deltage i ordningen. Dette vilmedføre, at ordningen på sigt vil blive dyrere og mindre interessant for ansøgere. Ord-ningen skaber på den baggrund i stigende omfang tab for staten.Det er i den sammenhæng vurderet, at ordningen ikke kan fortsætte uden statsstøttenoti-fikation, idet det ikke vil være muligt at opretholde selvfinansieringsprincippet med sti-gende indløsning af garantier og et faldende antal ansøgere.Det vurderes imidlertid ikke rimeligt eller hensigtsmæssigt at statsstøttenotificere ord-ningen, når det er så relativt få ansøgere, der er tale om. Hertil kommer Økonomistyrel-sens oplysning om, at mere end halvdelen af ansøgningerne vedrører familiehandler, deri forvejen har fleksible overdragelsesmuligheder.
I forlængelse heraf vurderes det heller ikke hensigtsmæssigt at igangsætte et større ud-redningsarbejde angående konsekvenserne, når det er så relativt få ansøgere, der er taleom.Den udvidede adgang til selskabserhvervelser, der blev vedtaget med landbrugslovensændring i april 2010,vil kunnebidrage til en mere fleksibel finansiering. Derudover kandet nævnes, at bankerne også fremadrettet forventes at spille en rolle og at ville medvir-ke til at støtte op om de mest egnede yngre jordbrugere. Herudover vil øget samarbejdemellem landmænd i form af maskinfællesskaber eller driftsfællesskaber være en oplagtmulighed, så stordriftsfordele opnås, og finansieringen gøres mere fleksibel.For at fremme rammevilkårene for yngre jordbrugere har Fødevareministeriet i stedet tilhensigt at se på, om der er mulighed for at indføre særlige støttesatser for yngre jord-brugere for enkelte allerede gældende ordninger under landdistriktsprogrammet.
Henrik Høegh
/Søren Sørensen
2