Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 194
Offentligt
996076_0001.png
996076_0002.png
996076_0003.png
J.nr. 2010-511-0060Dato: 12. maj 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 194 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven,

kursgevinstloven, ligningsloven og selskabsskatteloven (Skattefrita-

gelse for gevinst og udbytte af iværksætteraktier m.v.)

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 6 af 4. maj 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S).
Peter Christensen/ Jesper Leth Vestergaard

Spørgsmål 6:

Det ønskes oplyst, hvad det samlede provenutab ville være i 2011, hvis man havde afskaf-fet beskatning af porteføljeaktier i det pågældende år.

Svar:

Efter de nye regler fraForårspakke 2.0beskattes avancer og udbytter fra porteføljeaktierfuldt ud fra og med 2010. Ejer et selskab mindre end 10 pct. af aktierne i et andet selskab,defineres aktierne som porteføljeaktier. Efter de tidligere regler var avancer på alle aktierejet i mere end 3 år skattefrie, og det var alene 66 pct. af udbyttet fra porteføljeaktier, derblev beskattet.De nye regler for beskatningen af porteføljeaktier bidrog med 1,8 mia. kr. (varig virkning)til finansieringen af nedsættelsen af skatten på arbejde og bidrog endvidere til at afbalance-re de fordelingsmæssige virkninger af pakken. Provenuskønnet er behæftet med betydeligusikkerhed.En fuldstændig afskaffelse af beskatningen af porteføljeaktier vil endvidere medføre, at dettidligere provenu fra beskatningen af 66 pct. af aktieudbyttet bortfalder. Provenutabet her-ved skønnes at øge det samlede provenutab ved en afskaffelse af beskatningen af porteføl-jeaktier til op mod 2,5 mia. kr. i varig virkning.I de første år vil provenutabet være mindre end de 2,5 mia. kr., da overgangsregler medbaggrund i de foregående års kursfald reducerer provenuet. Rent skønsmæssigt skønnesprovenutabet ved en fuld afskaffelse af beskatningen af selskabers porteføljeaktier at udgø-re et beløb i størrelsesordenen 1,5 mia. kr.For unoterede porteføljeaktier alene er det i svaret på spørgsmål nr. 206 af 8. februar 2010stillet efter ønske af Morten Østergaard (RV) skønsmæssigt blevet anslået, at merprovenuetved avancebeskatningen og udvidelsen af udbyttebeskatningen i perioden 2010-2013 med-fører et årligt provenu på 0,1 mia. kr. før tilbageløb. Hertil kommer, at provenuet fra be-skatningen af de 66 pct. af udbyttet, der allerede blev beskattet før 2010, skønnes at andra-ge et provenu i størrelsesordenen 0,1 mia. kr. årligt før tilbageløb.Det samlede provenutab ved en afskaffelse af beskatningen af afkastet af porteføljeaktierskønnes således i de nærmeste år at andrage ca. 0,2 mia. kr. efter tilbageløb. Den varigevirkning er i samme forbindelse blevet beregnet til at være i størrelsesordenen 0,6 mia. kr.Det skal understreges, at der er tale om meget usikkere skøn.Der er en række årsager til, at provenuet er mindre i de første år i forhold til den varigevirkning. For det første har der de foregående år været et kursfald, som i forbindelse medovergangsreglen som nævnt reducerer provenuet. Endvidere medfører realisationsbeskat-ningen en udskydelse af beskatningen.Hertil kommer, at såfremt avancer på unoterede aktier bliver skattefrie, vil der for mangeselskaber være et betydeligt incitament til at lade sig afnotere fra børser og handelspladser.Side 2
I det omfang, der måtte ske sådanne afnoteringer, vil provenuvirkningen ved en skattefrita-gelse bliver større end beløbet angivet oven for.
Side 3