Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
L 72
Offentligt
936062_0001.png
936062_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Socialudvalget har i brev af 13. december 2010 som led i behandlingen af L 72,stillet følgende spørgsmål nr. 16, som hermed besvares.
16. december 2010J.nr. 2010-0018284

Spørgsmål nr. 16:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. december 2010 fra UNHCRRegional Office for the Baltic and Nordic countries, jf. L 72 - bilag 14.

Endeligt svar:

UNHCR har i sine supplerende bemærkninger af 13. december 2010 anført, at lov-forslaget om afskaffelse af flygtninges adgang til at medregne bopælstid i hjemlan-det i forhold til beregning af folkepension ikke lever op til forpligtelserne efterflygtningekonventionen. Der henvises til, at forslaget efter UNHCR’s opfattelseikke i tilstrækkelig grad tager højde for flygtninges særlige situation og medførerulige adgang til social tryghed i strid med ligebehandlingsprincippet.Regeringen har forud for lovforslagets fremsættelse foretaget en vurdering af for-slagets forhold til Danmarks forpligtelser efter flygtningekonventionens artikel 23og 24, og det er regeringens opfattelse, at der ikke som følge af UNHCR’s hørings-svar er grundlag for at ændre denne vurdering.Efter artikel 23 i FN’s konvention om flygtninges retsstilling skal de kontraherendestater med hensyn til offentlig hjælp og understøttelse indrømme flygtninge, derlovligt bor inden for deres område, samme behandling som deres egne statsborgere.Efter flygtningekonventionens artikel 24, stk. 1, litra b, skal de kontraherende staterindrømme flygtninge, der lovligt bor indenfor deres område, samme behandlingsom deres egne borgere i forhold, der vedrører social tryghed, herunder lovbe-stemmelser vedrørende bl.a. alderdom, jf. dog bestemmelsens litra b, nr. I og II.De gældende pensionsregler indebærer, at en flygtning, der har bopæl her i landet,har adgang til at medregne bopælstiden i sit hjemland, hvorimod en dansk statsbor-ger, der vender hjem, efter i en periode at have været bosat i et tredjeland, ikke harmulighed for at medregne bopælstiden i det pågældende land ved beregning af bo-pælstiden efter lov om social pension.Regeringen finder ikke, at det af flygtningekonventionens bestemmelser kan udle-des, at en flygtning skal ligestilles med en dansk statsborger, der har opholdt sigher i landet hele sit liv.
Afskaffelse af adgangen for flygtninge til at medregne bopælstid i hjemlandet in-debærer, at beregningen af bopælstiden for flygtninge fremover vil ske på sammegrundlag som for danske statsborgere, idet alene bopælstid her i landet kan med-regnes. Flygtninge vil således i pensionsøjemed blive behandlet på samme mådesom indvandrere og danske statsborgere, der har haft bopæl i et tredjeland og ven-der hjem til Danmark.Regeringen finder på den baggrund ikke, at Danmarks internationale forpligtelserefter flygtningekonventionen er til hinder for, at flygtninge omfattes af de alminde-lige regler om brøkpension.Regeringen bemærker desuden, at en flygtning, der ikke eller kun delvist opnår rettil pension efter lov om social pension, vil være berettiget til hjælp efter reglerne ibeskæftigelses- og integrationslovgivningen, såfremt den pågældende ikke kan for-sørge sig selv og ikke forsørges af andre.Herudover bemærkes det, at flygtninges adgang til at medregne bopælstid i hjem-landet efter de gældende regler efter regeringens opfattelse er udtryk for en for-trinsstilling i forhold til danske statsborgere, som rækker ud over de forpligtelser,der følger af flygtningekonventionens artikel 24.For så vidt angår UNHCR’s bemærkninger om artikel 9 og 11 i FN’s konventionom økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder bemærkes, som nævnt ovenfor, aten flygtning, der ikke eller kun delvist opnår ret til pension efter lov om social pen-sion, vil være berettiget til hjælp efter reglerne i beskæftigelses- og integrations-lovgivningen, såfremt den pågældende ikke kan forsørge sig selv og ikke forsørgesaf andre. Det skønnes på den baggrund, at de rettigheder vedrørende social tryghedog en tilstrækkelig levefod, som følger af konventionen, fortsat sikres over forflygtninge, uanset om adgangen til at medregne bopælstid i hjemlandet afskaffes.Med hensyn til diskriminationsforbuddet i konventionens artikel 2 henvises til sva-ret på spørgsmål 9 og bemærkningerne til høringssvar fra Dansk Flygtningehjælp,jf. Tillæg til høringsnotat af 25. november 2010, som er dateret den 6. december2010.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2