Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
L 72
Offentligt
927847_0001.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 57980003985666. December 2010
Socialudvalget har i brev af 26. november 2010 som led i behandlingen af L 72,stillet følgende spørgsmål nr. 3, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Yildiz Akdogan (S).

Spørgsmål nr. 3:

J.nr. 2010-0018284
”Mener ministeren, at flygtninge selv har ansvaret for deres situation, og at depå den baggrund selv burde have sparet op til pension i deres hjemland, indende flygtede til Danmark?”

Endeligt svar:

Forslaget om harmonisering af regler om opgørelse af bopælstid for folkepensioni-ster er et led i udmøntningen af finanslovsaftalen for 2011 mellem regeringen,Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Her blev det aftalt at afskaffe flygtnin-ges adgang til at medregne bopælstid i oprindelseslandet ved beregning af folke-pension. Hermed opnås en harmonisering af optjeningsreglerne for folkepension.Aftalen og dermed lovforslaget har intet at gøre med baggrunden for, at flygtningeflygter fra deres hjemland, og lovforslaget stiller ikke spørgsmålstegn ved deresstatus som flygtninge i Danmark. Men det at blive anerkendt som flygtning i Dan-mark er ikke ensbetydende med, at flygtninge helt automatisk skal have højereydelser end andre, og det gælder også folkepensionen.Forslaget er heller ikke baseret på en holdning om, at flygtninge burde have sparetop til pension i deres hjemland. Det er i øvrigt heller ikke en forudsætning for atlade flygtninge blive omfattet af de optjeningsregler, der gælder for alle andre. Dervil også være danskere og indvandrere, som har en meget begrænset optjening afsupplerende pension, når de overgår til folkepension.Endelig har flygtninge - ligesom andre udlændinge og danskere - der ikke er beret-tiget til en fuld folkepension, mulighed for at få et supplement enten i form af per-sonlige tillæg, starthjælp eller kontanthjælp.Forslaget indebærer alene en harmonisering af optjeningsreglerne, der bliver ensfor alle, danskere såvel som udlændinge.
Venlig hilsen
Inger Støjberg