Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
953107_0001.png
953107_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen 1
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. februar 2011Statsretskontoret2010-7650-0007BBO41672
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 70 vedrørende forslag til lovom offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 18. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Simon Emil Ammnitzbøll (LA).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 70 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):

”Ministeren bedes give eksempler på at der er givet aktind-sigt i udkast til pressemeddelelser, der er udarbejdet til en el-ler flere ministres brug.”

Svar:

Der behandles i den offentlige forvaltning et meget stort antal sager omaktindsigt efter offentlighedsloven, og der udleveres på det grundlag etformentlig særdeles stort antal dokumenter. Justitsministeriet kan imid-lertid ikke umiddelbart pege på eksempler, hvor der i forbindelse medimødekommelse af en anmodning om aktindsigt er udleveret et udkast tilen pressemeddelelse, som er udarbejdet til en eller flere ministres brug,men ministeriet finder det sandsynligt, at dette er forekommet.Det er endvidere i alle tilfælde Justitsministeriets opfattelse, at den gæl-dende offentlighedslov ikke (længere) yder en tilstrækkelig beskyttelse afden interne og politiske beslutningsproces, når der som det klare ud-gangspunkt ikke kan ske udveksling mellem ministerier af et udkast til enpressemeddelelse, som er udarbejdet til en eller flere ministres brug, udenat der bliver aktindsigt heri efter lovens almindelige regler.Det er samtidig Justitsministeriets vurdering, at der i ministerierne gene-relt er stor opmærksomhed om den gældende offentlighedslovs util-strækkelige beskyttelse af tværministerielt samarbejde, som er nødven-digt for at forberede en sag eller en beslutning af politisk karakter, og atder tages hensyn til den utilstrækkelige beskyttelse under forberedelsen.Det er således Justitsministeriets vurdering, at embedsværket i ministeri-erne er tilbageholdende med at udveksle f.eks. tidlige udkast til presse-meddelelser, der ikke er politisk afstemte mellem de involverede mini-stre, på grund af risikoen for, at udkastene efterfølgende skal udleveressom led i aktindsigt, og at dette gælder, selvom udveksling af selv megettidlige udkast i det enkelte tilfælde ville kunne være en langt mere hen-sigtsmæssig måde at forberede pressemeddelelsen på.
2