Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
953126_0001.png
953126_0002.png
953126_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen 1
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. februar 2011Statsretskontoret2010-7650-0007BBO41701
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 97 vedrørende forslag tillov om offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 27. januar 2011. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Meta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 97 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag

til lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):

”Vil ministeren give eksempler på hvilke virksomheder m.v.,der henvises til i § 6?”

Svar:

Det følger af lovforslagets § 6, 1. pkt., at når det bliver overladt envirksomhed m.v., der ikke er omfattet af lovforslagets §§ 3-5, at udfø-re opgaver, som efter lovgivningen påhviler det offentlige, skal ved-kommende forvaltningsmyndighed – som noget nyt – sikre, at virk-somheden løbende giver oplysninger til myndigheden om udførelsenaf opgaverne.Som anført i pkt. 4.3.2.5 i lovforslagets almindelige bemærkninger,hvor det om bestemmelsen i lovforslagets § 6 er anført, at der med ud-trykket ”opgaver, som efter lovgivningen påhviler det offentlige”, sig-tes til de tilfælde, hvor udførelsen af opgaven efter lovgivningen erpålagt eller henlagt til det offentlige.Som eksempel herpå er der det anførte sted i lovforslagets bemærk-ninger nævnt, at det følger af integrationslovens § 4, stk. 1, at kom-munalbestyrelsen bl.a. har ansvaret for integrationsprogrammer forflygtninge og familiesammenførte udlændinge. Det følger imidlertidaf integrationslovens § 5, at kommunalbestyrelsen kan overlade udfø-relsen af bestemte opgaver som led i gennemførelse af integrations-programmer til en eller flere organisationer eller foreninger m.v., her-under Dansk Flygtningehjælp, uddannelsesinstitutioner, private virk-somheder og andre kommunalbestyrelser.Endvidere er der det anførte sted i lovforslagets bemærkninger nævnt,at det følger af sygedagpengeloven, at der påhviler en kommune enrække opgaver inden for sygedagpengeområdet, men at kommunenkan overlade udførelsen af opgaver efter loven, herunder at træffe af-gørelse, til »andre aktører«, jf. sygedagpengelovens § 19, stk. 1, 1.pkt. Det fremgår dog af § 19, stk. 1, 2. pkt., at ansvaret fortsat vil på-hvile kommunen.Herudover er det nævnt, at efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsatser kommunalbestyrelsen (de kommunale jobcentre) pålagt en rækkeopgaver i forhold til den aktive beskæftigelsesindsats, men at det i lo-2
vens § 4 b er fastsat, at kommunen kan overlade det til andre aktørerat udføre opgaver og træffe afgørelser. Ansvaret for indsatsen påhvilerefter § 4, 2. pkt., dog fortsat kommunalbestyrelsen.I det omfang en kommunalbestyrelse måtte overlade de opgaver, derefter den nævnte lovgivning påhviler kommunen at udføre, til en pri-vat virksomhed m.v., vil kommunalbestyrelsen i medfør af § 6 skullesikre sig, at den pågældende virksomhed m.v. løbende giver oplysnin-ger til myndigheden om udførelsen af opgaverne.
3