Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 295
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-221-01179/Dep. sagsnr. 13751Den 16. februar 2012FVM 11
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til anvendelse af polydextrose til øl ved ændring af bilag II til forordning(EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResumé
Kommissionen har fremsat forslag til anvendelse af polydextrose (E 1200) i energireduceredeog lav-alkoholholdige øl. Forslaget er i overensstemmelse med de generelle kriterier om, atder skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen af tilsætningsstoffer, og at anvendel-sen ikke må vildlede forbrugeren. Forslaget vurderes ikke at have sundhedsmæssige konse-kvenser. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Dan-mark og EU. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om anvendelse af polydextrose (E1200) i energireducerede og lav-alkoholholdige øl.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning(EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 27. februar 2012.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdDer er søgt om anvendelse af polydextrose (E 1200) i energireducerede og lav-alkoholholdigeøl. Kommissionen har på den baggrund fremsat et forslag til den ønskede anvendelse. Forsla-get fastsætter en maksimumværdi for polydextrose (E 1200) i energireducerede og lav-alkoholholdige øl på quantum satis. Quantum satis betyder, at der må tilsættes polydextrose(E 1200) i den mængde, som er tilstrækkelig for at opnå den ønskede effekt. Quantum satis eroftest koblet til stoffer, som ikke har fastsat et acceptabelt dagligt indtag (ADI), og som følgederaf ikke er forbundet med sundhedsmæssige problemer uanset tilsat mængde. Dette er ogsåtilfældet med polydextrose (E 1200).Forslagets anvendelse af polydextrose (E 1200) til energireducerede og lav-alkoholholdige øler i overensstemmelse med de generelle krav til tilsætningsstoffer:at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,at der er en teknologisk begrundelse,at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
Polydextrose (E 1200) fremstilles ud fra glukose og må bruges uden mængdebegrænsning ialle fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Stoffet polydextrose (E 1200) an-vendes blandt andet til at give tekstur i energireducerede fødevarer. Energireducerede og lav-alkoholholdige øl tiltaler oftest ikke forbrugerne, da de mangler krop og fylde. Dette skyldesdet lave restindhold af ikke-fermenterede kulhydrater i øllet, hvilket også spiller en rolle i for-hold til stabiliteten af øllets skum. Dette kan tilsætning af polydextrose (E 1200) afhjælpe vedat bidrage til krop og mundfylde, men også ved at stabilisere skummet.Kommissionen oplyser, at da polydextrose (E 1200) tilhører gruppen af stoffer, for hvilke derikke er fastsat et acceptabelt dagligt indtag (ADI), og det derfor må tilsættes i mængden quan-tum satis, er tilsætning af polydextrose (E 1200) sundhedsmæssigt forsvarlig. Kommissionenfinder det derfor hensigtsmæssigt at tillade brugen.Såfremt forslaget vedtages vil anvendelse af polydextrose (E 1200) i energireducerede og lav-alkoholholdige øl finde anvendelse på 20. dagen efter offentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som led i forskriftkomitéproceduren med kontrol.
3
Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser. EU-listen er endnuikke offentliggjort, men forventes at finde anvendelse fra 1. juni 2013.Forslaget vedrører ændring af listen over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelses-betingelser. En vedtagelse af forslaget kræver ikke implementering og har ikke lovgivnings-mæssige konsekvenser i Danmark, idet området er reguleret af en forordning, og dermed erreglerne umiddelbart anvendelige i Danmark.KonsekvenserForslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser. Forslaget vurderes hellerikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsøkonomiske konsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ikke været hørt i forbindelse medansøgning om polydextrose (E 1200) i energireducerede og lav-alkoholholdige øl, idet anven-delse af polydextrose (E 1200) generelt ikke er forbundet med sundhedsmæssig risiko.DTU Fødevareinstituttet udtaler, at de ikke har sundhedsmæssige betænkeligheder ved denforeslåede anvendelse.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:DI Fødevarer er tilfredse og positive over for ændringerne. DI Fødevarer finder brug af stof-ferne i de nævnte produkter velbegrundet og er af den klare opfattelse, at det vil betyde bedrefødevarer.Bryggeriforeningen kan tilslutte sig forslaget, men foreslår at tilsætte polydextrose til bådeenergireducerede lav alkoholholdige øl og maltdrikke. Derudover tolker Bryggeriforeningenordlyden ”energy-reduced and low-alcohol beers” således, at polydextrose kan tilsættes bådeenergireducerede og lav-alkoholholdige øl og ikke kun til øl, der opfylder begge kriterier. En-videre foreslås det, at polydextrose tillades til kategori 14.2.8. ”Other alcoholic drinks includ-ing spirits with less than 15 % of alcohol and mixtures of alcoholic drinks with non-alcoholicdrinks”.Advokatrådet udtrykker utilfredshed med den korte høringsfrist, da den korte frist udelukkeren nærmere stillingtagen til forslaget. Myndigheder og organisationer har reelt ikke mulighed
4for at udfylde den funktion som høringspart, som det lovforberedende arbejde normalt trækkerpå som led i kvalitetssikringen af ny regulering og som led i en almindelig demokratisk pro-ces. Advokatrådet gør endvidere opmærksom på, at de gentagne gange de senere år har påpe-get, at de korte høringsfrister reelt udelukker en grundig behandling og henviser til Justitsmi-nisteriets vejledning om god lovkvalitet. Ligeledes henviser Advokatrådet til, at regeringen iregeringsgrundlaget har gjort rimelige høringsfrister til et selvstændigt prioriteringsområde.På den baggrund finder Advokatrådet ikke grundlag for at udtale sig i sagen.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen af tilsæt-ningsstoffer sker ud fra følgende kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelsen af polydextrose (E1200) i energireducerede og lav-alkoholholdige øl, og DTU Fødevareinstituttet udtaler, at deikke har sundhedsmæssige betænkeligheder ved den søgte anvendelse.Vedrørende høringssvaret fra Bryggeriforeningen om udvidelse af forslaget til produktkatego-ri 14.2.8, skal det oplyses, at Kommissionen har fremsat forslaget på baggrund af en konkretansøgning. Den pågældende ansøgning har ikke omfattet tilsætning af polydextrose til andreproduktkategorier, hvorfor Bryggeriforeningens forslag ikke imødekommes. En tilladelse tilen udvidet anvendelse forudsætter konkret ansøgning derom.Regeringen kan på baggrund af ovenstående støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.