Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del Bilag 552
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet/EU-enhedenSagsnr.: 2012-29-221-01366/Dep. sagsnr. 14699Den 20. juli 2012FVM 057
ORIENTERENDE NOTAT TIL
FOLKETINGETS
EUROPAUDVALG
om retningslinjer for håndtering af forekomst af didecyldimethylammoniumchlorid (DDAC) ifoder og fødevarerKommissionen fremsendte til mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed(SCoFCAH) den 12.-13. juli 2012 udkast til retningslinjer for håndtering af forekomsten afdidecyldimethylammoniumchlorid (DDAC) i foder og fødevarer.Stoffet didecyldimethylammoniumchlorid kan bruges både som plantebeskyttelsesmiddel og sombiocidmiddel (herunder som desinfektionsmiddel i fødevarevirksomheder). Det er et stof, derminder om det aktive stof i desinfektionsmidlet Rodalon.Didecyldimethylammoniumchlorid bruges ikke i EU til behandling af spiselige afgrøder eller foderi henhold til forordning 1107/2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler, hvorformaksimalgrænseværdien i pesticidforordningen er fastsat på detektionsgrænseniveau (0,01 mg/kg).Det er ved kontrol konstateret, at man, efter brug af didecyldimethylammoniumchlorid somdesinfektionsmiddel, kan finde rester i fødevarer og foder, der overskrider maksimalgrænseværdien.Herunder har en dansk virksomhed i sit egenkontrolprogram fundet en koncentration afdidecyldimethylammoniumchlorid på 0,08 mg/kg i sukkerærter fra Kenya. Ligeledes har man iTyskland fundet mange kontrolresultater, der overskrider maksimalgrænseværdien.Ifølge biocidreglerne1skal der, hvor det er relevant som følge af brug af biocider, fastsættesmaksimalgrænseværdier for restkoncentrationer i fødevarer og foder i henhold til den relevantesektor-lovgivning – i dette tilfælde pesticidreglerne.
Europa-Parlamentets og Rådets Direktiv 98/8/EF af 16. februar 1998 om markedsføring af biocidholdige produkter ogEuropa-Parlamentets og Rådets Fordning (EU) Nr. 528/2012 af 22. maj 2012 om tilgængeliggørelse på markedet oganvendelse af biocidholdige produkter.
1
1
Kommissionen fremsendte på denne baggrund udkast til retningslinjer for håndtering af fund afdidecyldimethylammoniumchlorid i fødevarer og foder. Kommissionen foreslog en midlertidigaktionsgrænse på 0,5 mg/kg for indhold af didecyldimethylammoniumchlorid i fødevarer og foderpå baggrund af brug af stoffet som desinfektionsmiddel i fødevarevirksomheder. Samtidighenstillede Kommissionen til, at medlemsstaterne foretager undersøgelser af restkoncentrationerefter brug af stoffet som desinfektionsmiddel.Kommissionens udkast til retningslinjer er ikke juridisk bindende, da der ikke fastsættes enmaksimalgrænseværdi i pesticidforordningen. Imidlertid indebærer Kommissionens udkast tilretningslinjer for en aktionsgrænse, at det henstilles til medlemsstaterne, at foder og fødevarer medet indhold af didecyldimethylammoniumchlorid over 0,5 mg/kg trækkes tilbage fra markedet.Årsagen til, at Kommissionen ikke har fremlagt forslag til en juridisk bindende grænseværdi, er, atKommissionen vurderer, at der er behov for yderligere overvågning og undersøgelser afforekomsten af didecyldimethylammoniumchlorid i foder og fødevarer som følge af brug af stoffetsom desinfektionsmiddel. På den baggrund henstiller retningslinjerne desuden til medlemsstaterne,at der udføres undersøgelser af forekomsten af didecyldimethylammoniumchlorid i foder ogfødevarer, samt at resultaterne indrapporteres til Kommissionen med henblik på at danne baggrundfor en senere regulering af maksimalgrænseværdien i pesticidforordningen.Tysklands Institut for Forbrugerbeskyttelse (BfR), suppleret af Nederlandene, har foretaget ensundhedsmæssig vurdering af didecyldimethylammoniumchlorid. Ved brug af Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) beregningsmetode for indtag vurderes det på den baggrund,at den foreslåede aktionsgrænse ikke vil udgøre et sundhedsmæssigt problem for forbrugerne. Detbemærkes, at der for biocider (herunder desinfektionsmidler) ikke er krav om en vurdering fra DenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).DTU Fødevareinstituttet har udtalt sig om udkastet til retningslinjer og er enig i, at der ikke ernogen sundhedsmæssige betænkeligheder ved den foreslåede aktionsgrænse.Jævnfør de retningslinjer, regeringen har forelagt Folketingets fødevareordførere for behandling afkomitésager om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for pesticidrester, afstod man fra dansk sidefra at støtte udkastet til retningslinjer i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed(SCoFCAH) den 12.-13. juli 2012. Afståelsen skete med henvisning til, at DTU Fødevareinstituttethavde vurderet, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved udkastet til retningslinjer.Imidlertid var udkastet til retningslinjer fremsendt så sent, at det ikke umiddelbart var muligt atvurdere det på fyldestgørende vis forud for afstemningen.
2