Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1036533_0001.png
1036533_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Europaudvalget har i brev af 12. oktober 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 1 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen(DF).
2. november 2011J.nr. 2011-617

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes oversende en oversigt over, hvor stor en andel af kvinderder er på arbejdsmarkedet i de forskellige EU-medlemslande - set i lyset af atder lægges op til vedtagelse af rådskonklusioner om håndtering af demografiskeudfordringer og herunder behovet for at hæve kvinders deltagelse på arbejdsmar-kedet.Ministeren bedes i den forbindelse også tilkendegive sin holdningtil, hvorvidt det må være kvinderne og familierne selv, som vurderer, hvormeget de skal deltage i arbejdsmarkedet.”

Endeligt svar:

Jeg mener, at det er et grundvilkår for at opnå ligestilling mellem kvinder ogmænd, at begge køn kan opnå økonomisk uafhængighed. Uafhængigheden sikrer,at den enkelte kan bestemme over sit eget liv og kan træffe sine egne valg. Adgan-gen til og deltagelsen på arbejdsmarkedet er derfor afgørende for sikringen af denøkonomiske uafhængighed og ligestillingen mellem kønnene.Jeg er derfor også stolt over at kunne oplyse, at de danske kvinder er europamestrei at deltage på arbejdsmarkedet. De har den højeste beskæftigelsesfrekvens i EU påca. 71 pct. i 2010. Danske mænd var med en beskæftigelsesfrekvens på knap 76pct. på en femte plads blandt EU-landene.I gennemsnit har den danske befolkning en beskæftigelsesfrekvens på 73,4 pct.ifølge de seneste tal fra 2010. Til sammenligning er den gennemsnitlige beskæfti-gelsesfrekvens i Danmark højere end gennemsnittet for EU-landene, som ligger på64,2 pct. med en fordeling på kvinder og mænd på hhv. godt 58 pct. og godt 70 pct.Se vedlagte oversigt over kvinders beskæftigelsesfrekvenser i de europæiske med-lemsstater.Der er dog brug for, at vi gør det endnu bedre i EU – og snart. Kommissionen harderfor med EU2020-strategien lagt op til, at 75 pct. af befolkningen mellem 20-64år skal være i beskæftigelse i 2020. Mange EU-lande står over for alvorlige demo-
grafiske udfordringer, som kræver, at vi forbereder os på at tackle, at flere ældre ide kommende år forventes at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet end der er un-ge til at tage over. Rådskonklusionerne er i den forbindelse et vigtigt instrument,som kan skabe opmærksomhed om de demografiske udfordringer og opfordre til, atlandene finder nationale løsningsmodeller.Hvad angår spørgsmålet, hvorvidt det må være kvinderne og familierne selv, somvurderer, hvor meget de skal deltage i arbejdsmarkedet, har familierne selvfølgeligret til selv at afgøre, hvordan de tilrettelægger deres arbejdsliv og familieliv. Detændrer ikke ved, at de fleste familier har indrettet sig, således at både kvinden ogmanden deltager på arbejdsmarkedet til gavn for både samfundsøkonomien og lige-stillingen generelt mellem kønnene.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2