Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1142162_0001.png
1142162_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: udfyldes af minsekrEnhed: intokSagsbeh.: sciSags nr.:Dok nr.:
Folketingets Europaudvalg
Folketingets Europaudvalg har den 8. juni 2012 stillet følgende spørgsmål nr.EUU 116 (Alm. del) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besva-res. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Merete Riisager (LA).Spørgsmål nr. EUU 116:”Er ministeren enig med den tyske kansler Angela Merkel, der, ifølge SpiegelOnline den 7. juni 2012 (http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/merkel-will-in-euro-krise-macht-an-europa-abgeben-a-837436.html),har udtalt: "Vi harikke kun brug for en møntunion, vi har også brug for en såkaldt fiskal union,altså mere fælles husholdningspolitik”? Ministeren bedes desudenkommentere, at den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, ønsker at gøreEU-kommissionen til en ”økonomisk regering”, som han er citeret for i Politikenden 4. juni 2012.”
Svar:Der er på nuværende tidspunkt ikke klarhed over, hvad en eventuel ”fiskal uni-on” eller ”finanspolitisk union” for eurolandene eller på EU-plan ville indebære,da der ikke er fremlagt konkrete planer eller forslag.
Jeg kan i sagens natur ikke tage stilling til spørgsmålet om en finanspolitiskunion eller en økonomisk regering, når der ikke foreligger konkrete planer ellerforslag.
Jeg har dog svært ved at se for mig, at Danmark vil kunne deltage i initiativer,hvis det for eksempel indebærer at Danmark skal hæfte for gæld i andre lan-de. Vi vil selvfølgelig også under alle omstændigheder skulle respektere voreseuroforbehold fuldt ud.
Det vigtigste for krisehåndteringen, og dermed for vækst og beskæftigelse, erfortsat, at de enkelte lande gennemfører de aftalte konsolideringer og refor-mer, samtidig med at vi arbejder for fortsat implementering og håndhævelse afde styrkede regler for økonomisk samarbejde på EU-plan.
Side 2
Det indebærer, at de enkelte lande selv påtager sig ansvaret for de offentligefinanser, dvs. at skabe balance mellem indtægter og udgifter, og for at genop-rette en troværdig økonomisk politik inden for rammerne af stabilitets- ogvækstpagten.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager