Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1168017_0001.png
1168017_0002.png
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:
5. oktober 2012Kontoret for Internatio-nalt Udlændingesamar-bejdeSagsbeh: Anders FormanSagsnr.: 2012-0036-0103Dok.:554444

Besvarelse af spørgsmål nr. 140 (Alm. del) fra Folketingets Europaud-

valg:

Spørgsmål:

”I forlængelse af drøftelsen med europaministeren på Europa-udvalgets møde den 21. september 2012, bedes ministerenkommentere artiklen ”Køb adgang til EU for 10.000 kroner”på Berlingske Tidendes hjemmeside d. 21. september 2012, ogi sin besvarelse redegøre for, om han ikke er enig med spørge-ren i, at oplysningerne i artiklen blot understreger, at Rumæni-en såvel som Bulgarien langt fra er klar til fuldt medlemskab iSchengen-samarbejdet, og at den danske regering i lighed medHolland bør arbejde for at sikre, at de to lande ikke bliver med-lem af samarbejdet på nuværende tidspunkt.”

Svar:

Ifølge den nævnte artikel fra Berlingske Tidendes hjemmeside foregår deri Moldova en omfattende handel med falske dokumenter, som efterfølgen-de anvendes til erhvervelse af rumænske identitetspapirer og rejsedoku-menter.Erhvervelse af ægte rejsedokumenter, som giver adgang til EU, på grund-lag af falske dokumenter købt i et tredjeland kan selvsagt ikke accepteres.Denne problemstilling har imidlertid ikke betydning for beslutningen omBulgariens og Rumæniens optagelse i det fulde Schengen-samarbejde ogkan ikke løses gennem fortsat grænsekontrol.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Det følger af den protokol, der er tilknyttet EU-tiltrædelsestraktaten forBulgarien og Rumænien, at Rådet afgør, hvornår den indre grænsekontrol iforhold til de to medlemsstater ophæves.Denne afgørelse kan træffes, når det i overensstemmelse med de relevanteSchengen-evalueringsprocedurer er sikret, at Bulgarien og Rumænien fuldtud lever op til det regelsæt, der gælder for Schengen-lande.På rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 9.-10. juni 2011 vedtogRådet konklusioner om afslutning af evalueringen af Bulgariens og Ru-mæniens gennemførelse af Schengen-reglerne. Det fremgår af rådskonklu-sionerne, at betingelserne for, at Rådet efter tiltrædelsesakten for Bulgari-ens og Rumæniens optagelse i EU kan træffe afgørelse om at ophæve denindre grænsekontrol mellem Bulgarien/Rumænien og de øvrige Schengen-lande, er opfyldt. Herefter skal beslutningen om optagelse som bekendtvedtages med enstemmighed.I overensstemmelse med disse rådskonklusioner er det regeringens opfat-telse, at Bulgarien og Rumænien opfylder de krav, som følger af Schen-gen-regelsættet.Regeringen finder, at Bulgarien og Rumænien som en naturlig konsekvensaf, at de nu opfylder de nævnte krav, bør optages i det fulde Schengen-samarbejde. Det bemærkes i øvrigt, at Folketinget den 19. september 2011gav den daværende fungerende regering mandat til at tilslutte sig en ophæ-velse af grænsekontrollen mellem Bulgarien/Rumænien og de øvrigeSchengen-lande.
2