Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1086207_0001.png
1086207_0002.png
EuropaministerNicolai WammenEuropaministerietAsiatisk Plads 21448 København K
Dato:Kontor:
EU-formandskabs-sekretariatetSagsbeh: Sanne Renée StengaardJensenSagsnr.: SJ-STD-951SJEDok.:
Kære europaministerMed henblik på oversendelse til Folketingets Europaudvalg sendes vedlagtbesvarelse af spørgsmål nr. 30 (Alm. del), som Folketingets Europaudvalghar stillet til europaministeren den 22. december 2011. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V).Med venlig hilsen
Morten Bødskov
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 30 (Alm. del) fra Folketingets Europaudvalg:

”Ministen bedes redegøre for præcist, hvilke retsakter – af deretsakter på området for retlige og indre anliggender, somDanmark i dag ikke er omfattet af grundet det gældende rets-forbehold – som ministeren selv mener, Danmark ikke bør til-slutte sig, hvis en folkeafstemning fører til ændring af det dan-ske retlige forbehold til et opt-in-forbehold. Ministeren bedestilkendegive sin præcise vurdering, selvom den endelige be-slutning givetvis skal drøftes mellem Folketingets partier.”

Svar:

Danmark kan efter protokollen om Danmarks stilling til enhver tid i over-ensstemmelse med sine forfatningsmæssige bestemmelser meddele de an-dre medlemsstater, at det nuværende retlige forbehold opgives eller erstat-tes af den såkaldte ”opt in” ordning.En dansk beslutning om at anvende”opt in” ordningen gør det som bekendtnødvendigt at iagttage proceduren efter grundlovens § 20. Det fremgår iden forbindelse af regeringsgrundlaget, at regeringen vil styrke Danmarksdeltagelse i det europæiske samarbejde og derfor vil gennemføre en folke-afstemning i den kommende valgperiode om retsforbeholdet.En dansk beslutning om at anvende ”opt in” ordningen vil indebære, atDanmark i forhold til hver enkelt retsakt får mulighed for selv at afgøre,om Danmark vil være bundet af retsakten.Det er min opfattelse, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at vur-dere, hvilke nærmere bestemte retsakter, Danmark ikke bør tilslutte sig,hvis det retlige forbehold erstattes af en ”opt in” ordning.
2