Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: udfyldes af minsekrEnhed:Sagsbeh.:Sags nr.:Dok nr.:
Folketingets Europaudvalg
Folketingets Europaudvalg har den 9. januar 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 38 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraNikolaj Villumsen (EL).Spørgsmål nr. 38:” Kan ministeren redegøre for, om Danmark kan blive straffet på nogle måder,hvis ikke vi overholder kravene i finanspagten, i så fald Danmark tilslutter sigpagten med fuld respekt for euroforbeholdet i den udgave som foreslået af vanRompuy?”
Svar:Den mellemstatslige aftale, som der blev opnået enighed om på EU-topmødetden 30. januar 2012, fastlægger en procedure, hvorefter EU-Domstolen kantræffe endelig afgørelse om, at et land ikke efterlever aftalens krav om, at afta-lens balanceregel skal omsættes i national lovgivning. Hvis landet ikke efterle-ver Domstolens afgørelse, kan EU-Domstolen ved en efterfølgende dom på-lægge landet en bøde. Bøden kan være på op til 0,1 pct. af BNP. Eurolandenevil i givet fald skulle indbetale beløbet til eurolandenes lånemekanisme ESM,mens lande uden for euroen, der deltager i aftalen, i givet fald vil skulle indbe-tale beløbet til EU's budget.Det svarer overordnet til EU-traktatens bestemmelser vedrørende traktatkræn-kelsessager, hvor EU-Domstolen kan pålægge medlemsstaterne betaling af etbeløb på op til 0,1 pct. af BNP. I modsætning til EU-rettens traktatkrænkel-sesprocedure har Kommissionen dog ikke nogen kompetence til at bringe etland for EU-domstolen. Det er alene de andre lande, som deltager i aftalen,som har denne kompetence.Aftalen giver alene mulighed for sanktioner for ukorrekt indarbejdelse af balan-cereglen i national lov.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager