Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1087303_0001.png

UDENRIGSMINISTERIET

Spørgsmål fra Europaudvalgettil europaministeren af 3.februar 2012.EUU alm. del – spørgsmål 55stillet efter ønske fra PiaAdelsteen (DF).
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:
EUU alm. del, spørgsmål nr. 55.Hvis hele finanspagten skal betragtes som vedtaget ved en voldgiftsaftale, hvordan er det damuligt at lade visse lande - Danmark - undtage fra den dømmende kompetence? Spørgsmåletstilles i lyset af, at artikel 273 TEUF foreskriver, at "Domstolen har kompetence til at afgøreenhver tvistighed mellem medlemsstaterne, der har forbindelse med traktaternes sagsområde,såfremt tvistigheden forelægges den i henhold til en voldgiftsaftale". Bestemmelsen, der såledesomhandler voldgift, var ikke ny med Lissabontraktatens indførelse, men har efter spørgerensopfattelse aldrig tidligere været anvendt. Ifølge det foreliggende forslag til finanspagtens("Treaty on stability, coordination and governance in the economic and monetary union")artikel 8, er netop traktatens artikel 273 hjemlen for at vedtage denne ikke-fællesskabsretligefinanspagt mellem euro- såvel som ikke eurolande
Svar:Finanspagtens artikel 8, stk. 3, bestemmer, at artikel 8 i sin helhed udgør en voldgiftsaftale iTEUF artikel 273’s betydning. Det er således ikke finanspagten i sin helhed, men alene dennebestemmelse, der skal betragtes som en voldgiftsaftale.Muligheden for at undtage Danmark for domstolsprøvelse følger af, at Danmark som ikkeeuro-land, selv kan vælge, hvilke bestemmelser i pagten man ønsker at blive omfattet af. Dettefremgår udtrykkeligt af finanspagtens artikel 14, stk. 5, hvorefter finanspagten gælder forkontraherende stater med en dispensation som defineret i TEUF artikel 139, stk. 1, eller enundtagelse som defineret i Protokol nr. 16 om visse bestemmelser vedrørende Danmark, somhar ratificeret finanspagten, fra den dag, hvor beslutningen om at ophæve dispensationen ellerundtagelsen har virkning, medmindre den pågældende kontraherende stat erklærer at ville værebundet af alle eller nogle af bestemmelserne i finanspagtens afsnit III og IV fra et tidligeretidspunkt.