Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1089006_0001.png

UDENRIGSMINISTERIET

Spørgsmål fra Europaudvalgettil europaministeren af 8.februar 2012.EUU alm. del – spørgsmål 57stillet efter ønske fra NikolajVillumsen (EL).Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:
EUU alm. del, spørgsmål nr. 57.Ministeren bedes forklare, hvorfor finanspagten først skal træde i kraft d. 1. januar 2013?
Svar:Finanspagten træder i kraft den 1. januar 2013, hvis tolv kontraherende parter, der har euroensom valuta, har deponeret deres ratifikationsinstrument, eller den første dag i måneden efter, atdet tolvte ratifikationsinstrument er blevet deponeret af en kontraherende part, der har euroensom valuta, alt efter hvilken dato, der er den tidligste. I realiteten betyder det, at finanspagtentræder i kraft den første dag i måneden efter, at det tolvte euroland har ratificeret finanspagten.Dermed er det ikke givet, at finanspagten træder i kraft den 1. januar 2013. Den pågældendedato er nævnt på baggrund af et ønske om at angive en måldato. Det er almindelig praksis imellemstatslige aftaler, at de kontraherende parter aftaler, hvor mange parter der skal haveratificeret, før aftalen træder i kraft. 12 eurolande svarer til lige over to tredjedele afeurolandene.