Europaudvalget 2011-12
EUU Alm.del
Offentligt
1089048_0001.png
1089048_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Europaudvalgettil europaministeren af 8.februar 2012.EUU alm. del – spørgsmål 61stillet efter ønske fra NikolajVillumsen (EL).Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:
EUU alm. del, spørgsmål nr. 61.Ministeren bedes redegøre for, hvordan man efter gældende dansk praksis kan vedtage enlovgivning af "permanent" karakter, så Danmark er sikker på ikke at blive idømt en bøde fraEU-Domstolen af den grund?Svar:Det følger af finanspagtens artikel 3, stk. 2, 1.pkt., at reglerne i stk. 1 skal have virkning i dekontraherende staters nationale ret senest et år efter ikrafttrædelsen af finanspagten i form afbindende og varige bestemmelser, helst i forfatningen, eller på anden måde, der sikrer, at defuldt ud overholdes og efterleves gennem hele den nationale budgetproces.I notat af 22. februar 2012 om visse forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse med Danmarksratifikation af traktaten om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og MonetæreUnion (den såkaldte finanspagt) pkt. 5.1.4 har Justitsministeriet anført følgende ombestemmelsen:”5.1.4.Tilbage står spørgsmålet, om de krav, der følger af finanspagtens artikel 3, stk. 2, 1. pkt., med hensyntil gennemførelsen af reglerne i artikel 3, stk. 1, rejser spørgsmål i forhold til grundloven.Af artikel 3, stk. 2, 1. pkt., følger, at reglerne i stk. 1 skal have virkning i de kontraherende staters nationale retsenest et år efter ikrafttrædelsen af finanspagten i form af bindende og varige bestemmelser, helst iforfatningen, eller på anden måde, der sikrer, at de fuldt ud overholdes og efterleves gennem hele dennationale budgetproces.Det er over for Justitsministeriet oplyst, at bestemmelserne i finanspagtens artikel 3, stk. 1, vil blivegennemført i en kommende budgetlov, som vil indeholde krav til de årlige finanslove. Desuden er det oplyst,at det er hensigten, at den kommende budgetlov vil bygge på et bredt politisk forlig mellem politiske partier iFolketinget.En sådan gennemførelse af reglerne i finanspagtens artikel 3, stk. 1, i dansk ret må efter Justitsministerietsopfattelse antages at opfylde de krav, som stilles efter finanspagtens artikel 3, stk. 2, 1. pkt.
Dansk tilslutning til finanspagtens artikel 3, stk. 2, 1. pkt., nødvendiggør således efter Justitsministerietsopfattelse ikke en ændring af grundloven.”