Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
B 18
Offentligt
1115117_0001.png
1115117_0002.png
Udlændingeafdelingen
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. maj 2012UdlændingelovkontoretHelene Bendtsen2012-963-0001402370
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til folke-tingsbeslutning nr. B 18 om inddragelse af forældremyndighedsindehave-rens opholdstilladelse ved udsendelse af eget barn til genopdragelse i ud-landet, som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitikhar stillet til justitsministeren den 18. april 2012. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Inger Støjberg (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integra-

tionspolitik vedrørende forslag til folketingsbeslutning nr. B 18 om

inddragelse af forældremyndighedsindehaverens opholdstilladelse ved

udsendelse af eget barn til genopdragelse i udlandet:

”Vil ministeren redegøre for, om Danmark har tilsluttet sigkonventioner, der står i vejen for at indføre en lovgivning ominddragelse af opholdstilladelse for forældre, der sender deresbørn på genopdragelsesrejse?”

Svar:

Det er Justitsministeriets opfattelse, at beslutningsforslaget giver anledningtil alvorlig tvivl om forholdet til Danmarks internationale forpligtelser.Inddragelse af en forælders opholdstilladelse vil ikke kunne ske uden enkonkret vurdering af, om dette vil være foreneligt med forælderens ret tilrespekt for dennes familieliv og privatliv, således som det følger af DenEuropæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8, herunder i lyset afforælderens tilknytning til Danmark og herboende personer.Efter Justitsministeriets opfattelse vil det som oftest være uproportionalt atinddrage en ansvarlig forælders tidsubegrænsede – eller tidsbegrænsede –opholdstilladelse alene under henvisning til, at denne har truffet en mulig-vis uhensigtsmæssig – men dog lovlig – beslutning for et eller flere af sinebørn. Der vil således under alle omstændigheder ikke kunne være tale omen automatisk sanktion som den foreslåede.Det tilføjes, at den foreslåede adgang til at inddrage en forælders tidsube-grænsede – eller tidsbegrænsede – opholdstilladelse i øvrigt ikke vil kunnegennemføres, hvis der er tale om flygtninge. Det følger af Den EuropæiskeMenneskerettighedskonventions artikel 3 og FN’s Flygtningekonvention.Endelig bemærkes det, at beslutningsforslag forslaget endvidere vil kunnerejse alvorlige spørgsmål i forhold til diskriminationsforbuddet i artikel 14i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Forslaget vil såledeskun ramme forældre, som ikke har dansk statsborgerskab, idet Danmarkikke kan udsende egne statsborgere.
2