Retsudvalget 2011-12
B 4
Offentligt
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. februar 2012StrafferetskontoretKaroline Normann2011-732-0002327634
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til folke-tingsbeslutning om afskaffelse af forældelsesfristen i pædofilisager (B 4)som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. januar2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om afskaf-
felse af forældelsesfristen i pædofilisager (B 4) fra Folketingets Rets-
udvalg:
”I beslutningsforslaget refereres en række af de senfølger, derkan være for en person med ubearbejdede oplevelser i forholdtil seksuelle overgreb, herunder fremhæves mistillid til med-mennesker, angst, skam og skyldfølelse (kilde:elsemadsen.dk).Kan ministeren bekræfte, at disse senfølger af seksuelle over-greb i barndommen er velkendte for sagkundskaben, der findespå området? Og er ministeren enig i, at mange af disse senføl-ger indikerer, at en parathed og lyst til at indvie andre menne-sker i de overgreb, der er sket i barndommen, kan komme rela-tivt sent i livet til den pågældende - og finder ministeren ikke,at de nugældende forældelsesfrister er en urimelig hindring for,at man som offer for denne type forbrydelser kan drage ger-ningsmanden til ansvar?”Svar:
1.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetbidrag fra Social- og Integrationsministeriet, der har oplyst følgende omsenfølger af seksuelle overgreb:”Senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen kan ikke ka-rakteriseres ved en bestemt diagnose eller et bestemt syndrom,men er kendetegnet ved en lang række psykiske og socialeproblematikker, hvoraf nogle diagnoser synes at optræde hyp-pigere end andre.Blandt de hyppigst forekommende senfølger kendes fra forsk-ningen posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD), angst og de-pression. Derudover kan nævnes lavt selvværd, tvangsforestil-linger, problemer med krop og seksualitet, spiseforstyrrelser,selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd og stofmis-brug. Desuden indikerer tal fra de frivillige incestcentre, atpersoner med senfølger af seksuelle overgreb generelt har ensvagere arbejdsmarkedstilknytning end den øvrige del af be-folkningen.Mange personer med senfølger af seksuelle overgreb kan havesvært ved at etablere, opretholde og udvikle sociale relationertil venner, kærester, familie og kollegaer. Hvis overgrebene harfundet sted i familien, kan den krænkede person tillige have etdårligt forhold til forældre, søskende og andre slægtninge.”2.
Det er naturligvis vigtigt, at vi har tidssvarende regler i forhold til sek-suelle overgreb mod børn, også når det gælder forældelse og muligheden2
for at retsforfølge gerningsmanden i tilstrækkelig lang tid efter et overgreb.Som nævnt i forbindelse med 1. behandlingen af beslutningsforslaget fin-der jeg det imidlertid rigtigst, at eventuelle lovgivningsinitiativer på områ-det – herunder i forhold til spørgsmål om forældelse – afventer Straffelov-rådets gennemgang af straffelovens kapitel 24 om forbrydelser mod køns-sædeligheden.
3