Udvalget for Forretningsordenen 2011-12
B 6 Bilag 1
Offentligt
1096987_0001.png
1096987_0002.png
1096987_0003.png
PERSONALEKONTORET
06. januar 2012
Notat om de nugældende regler om vederlag, pension m.v.til folketingsmedlemmerNotatet gennemgår de nugældende regler for grundvederlag og omkostnings-tillæg, eftervederlag og folketingspension, herunder førtids- og ægtefællepen-sion.
Ref.: 11-001087-11
Birgit WengEkspeditionssekretær
Grundvederlag og omkostningstillægFolketingets ordinære medlemmer modtager et grundvederlag og et omkost-ningstillæg til dækning af omkostningerne i forbindelse med hvervet som fol-ketingsmedlem. Ethvert folketingsmedlem er forpligtet til at modtaget grund-vederlaget og omkostningstillægget.Grundvederlag og omkostningstillæg oppebæres fra den dag, det pågælden-de medlem er valgt eller indtrådt i Folketinget i anledning af et andet medlemsdød eller endelige udtræden af Folketinget, og indtil udgangen af den måned,hvor det ordinære medlem ophører med at være medlem af Folketinget.Grundvederlaget udgør samme beløb som den til enhver tid gældende løn påskalatrin 51 (lønskalaen for tjenestemænd) – pt. 592.911 kr. årligt i niveau 1.april 2010.Omkostningstillægget er skattefrit og udgør pt. 57.228 kr. årligt for medlem-mer valgt i Danmark og 76.303 kr. årligt for medlemmer valgt i Grønland ogpå Færøerne – begge i niveau 1. oktober 2011.
EftervederlagEt fhv. medlem har ret til eftervederlag i en periode, der udgør halvdelen afdet hele antal måneder, den pågældende senest i en sammenhængendeperiode har været medlem af Folketinget. Eftervederlaget svarer til grundve-derlaget.Eftervederlaget ydes i mindst 12 måneder og højest i 24 måneder. De første12 måneder oppebæres eftervederlaget uden modregning af øvrig indtægt.Fra den 13. måned modregnes øvrig indtægt i eftervederlaget.
1/1
Der modregnes for al lønindkomst, provision, tantieme mv., der ydes for per-sonligt arbejde i et ansættelsesforhold. Endvidere modregnes for bestyrelses-honorar, herunder vederlag som statsrevisor, borgmester, rådmand eller formedlemskab af regionsråd, kommunalbestyrelser og andre kollegiale organer,uanset om der er tale om borgerligt ombud eller ej. Honorarer for forfatter- ogforedragsvirksomhed mv., biblioteksafgift, KODA-afgift og andre royalityind-tægter (også fra udlandet) modregnes ligeledes i eftervederlaget.Desuden modregnes for indtægt af selvstændig erhvervsvirksomhed, derskattemæssigt anses som personlig indkomst.Endelig modregnes for tjenestemandspension og løbende udbetalinger frapensionsordninger, der har sammenhæng med tidligere arbejdsforhold.Undtaget fra modregning er først og fremmest kapitalindkomst (renter, aktie-udbytte mv.), underholdsbidrag, ATP-pension, udbetaling fra LønmodtagernesDyrtidsfond og sociale ydelser, herunder folkepension.
Pension

Egenpension

Et fhv. folketingsmedlem er berettiget til pension, når pågældende i én ellerflere perioder har været medlem af Folketinget i mindst 1 år.For medlemmer, der første gang blev medlem af Folketinget før 1. juli 2007udbetales folketingspensionen fra det fyldte 60. år. For medlemmer, der førstegang blev medlem af Folketinget efter 1. juli 2007 udbetales pensionen, nårdet pågældende fhv. medlem når efterlønsalderen. For begge forudsættes, atmedlemskab af Folketinget er ophørt, og at der ikke længere ydes efterveder-lag.Den højeste egenpension opnås ved 20 års medlemstid og udgør 57% afgrundvederlaget for folketingsmedlemmer – pt. 382.796,64 kr. årligt i niveaufør opnåelse af folkepensionsalder og 341.154,12 kr. årligt efter opnåelse affolkepensionsalder – begge i niveau 1. april 2010. Folketingspensionen beståri lighed med en tjenestemandspension af et grundbeløb og et ”under folke-pensionsaldertillæg” for fhv. medlemmer, der ikke har opnået folkepensions-alder. Ved opnåelse af folkepensionsalder bortfalder ”under folkepensionsal-dertillægget”.Folketingspensionen bliver reguleret efter en særlig procent i takt med tjene-stemandspensionerne.
2/2
Såfremt et pensioneret folketingsmedlem tillige har været minister, tjeneste-mandsansat og/eller borgmester, skal der ske samordning med minister-,tjenestemands- og/eller borgmesterpensionen i folketingspensionen, idet densamlede pensionsudbetaling ikke må overstige den højeste egenpension, derkan opnås i henhold til lov om tjenestemandspension. Såfremt de samledepensioner overstiger dette loft, nedsættes egenpensionen fra Folketinget meddet overskydende beløb. Loftet er pt. 609.365,15 kr. årligt før opnåelse affolkepensionsalder og 567.722,58 kr. årligt efter opnåelse af folkepensionsal-der – begge i niveau 1. april 2010.

Førtidsfolketingspension

I ganske særlige tilfælde, hvor den pågældendes helbredsmæssige, økono-miske eller sociale forhold i øvrigt taler derfor, kan der ved beslutning af Fol-ketingets Præsidium bevilges et tidligere medlem, der ikke er fyldt 60 år/harnået efterlønsalderen, en pension, hvis størrelse fastsættes i det enkelte til-fælde.

Efterindtægt og ægtefællepension

Hvis et folketingsmedlem – eller pensioneret folketingsmedlem – afgår veddøden, vil den efterlevende ægtefælle få udbetalt efterindtægt i 3 månederefter dødsfaldet. Efterindtægten svarer til henholdsvis grundvederlaget til fol-ketingsmedlemmer og folketingspensionen. Efter udløbet af de 3 månederbliver der udbetalt ægtefællepension.Ægtefællen har ret til ægtefællepension såfremt ægteskabet blev indgået,1. før det afdøde folketingsmedlem var fyldt 65 år, og2. før afdødes medlemskab var ophørt, og3. mindst 3 måneder før dødsfaldet.Ægtefællepensionen udgør 71% af egenpensionen til folketingsmedlemmer.Også ægtefællepensionen samordnes efter samme regler som folketingspen-sionen, hvis den efterlevende ægtefælle også har krav på minister-, tjeneste-mands- og/eller borgmesterægtefællepension. I denne situation kan den sam-lede ægtefællepension ikke overstige den højeste ægtefællepension, der kanopnås i henhold til lov om tjenestemandspension. Loftet er pt. 444.725,60 kr.årligt før opnåelse af folkepensionsalder og 403.083,03 kr. årligt efter opnåel-se af folkepensionsalder – begge i niveau 1. april 2010.
3/3