Udvalget for Forretningsordenen 2011-12
B 7 Bilag 1
Offentligt
PERSONALEKONTORETNOTAT
Fratrædelse/afsked og modregning af offentligt og privatan-satte chefer
28. februar 2012Ref.: 11-001087-37
Birgit Weng
Det skal indledningsvis bemærkes, at der altid aftales fortrolighed om fratræ-delsesaftaler, hvorfor det i sagens natur er vanskeligt at få detaljerede oplys-ninger, ligesom der heller ikke eksisterer et samlet overblik over aftalernes artog indhold. Dette gælder specielt på det private områdePå baggrund af indhentede oplysninger fra Dansk Arbejdsgiverforening, Le-dernes Hovedorganisation, Djøf, Kommunernes Landsforening og Modernise-ringsstyrelsen kan følgende dog konstateres:
Ekspeditionssekretær
Offentligt ansatte cheferRammeaftale på det statslige områdeSom en del af overenskomsten på det statslige område for perioden 2008-11blev der indgået en rammeaftale for kontraktansættelse af chefer. Et elementheri er, at der kan aftales en fratrædelsesordning i tilfælde, hvor der er tale omen afskedigelse af årsager, som ikke kan tilregnes den pågældende chef,f.eks. organisationsændringer o.l.Rammeaftalen omfatter ikke departementschefer.Det maksimale fratrædelsesbeløb, som udgøres af en opsigelsesperiode ogen godtgørelse for afskedigelsen kan maksimalt aftales til 12 måneders (opsi-gelsesvarsel) plus 12 måneders løn (godtgørelse).I princippet er der pligt til at arbejde i opsigelsesperioden, men som oftestaftales det, at vedkommende fritages for tjeneste i perioden. I forbindelse meden sådan aftale kan der aftales modregning af indtægter i perioden, men detvil ifølge det oplyste ikke være sædvanligt.Chefer, der ikke er omfattet af rammeaftalen.For chefer, der ikke er omfattet af kontraktansættelsen som oftest vil væretale om, at der indgås en konkret aftale om fratrædelse.
1/1
Det vil være det almindelige, man for disse chefer aftaler en modregning ifratrædelsesordninger med afsæt i de gældende regler for rådighedsløn fortjenestemænd. Finansministeriet har iFmst. bekg. 604 28/6 1994- og i dethertil knyttedeFmst. cirk. 10/7 1994- fastsat bestemmelser om midlertidigstandsningaf udbetaling af rådighedsløn/ ventepenge i tilfælde, hvor denpågældende i rådighedsløns-/ventepengeperioden opnåransættelse i en stilling med tilknyttet tjenestemandspensionsret,offentlig ansættelse på andre vilkår end tjenestemandsvilkår,dvs. an-sættelse inden for staten, folkeskolen, folkekirken, Folketinget, underKøbenhavns kommunes skolevæsen, Færøernes Landsstyre, Grøn-lands Selvstyre, i en kommune, en region, et koncessioneret selskab,en stats- eller kommunegaranteret virksomhed eller i en tilsvarendevirksomhedansættelse i et aktieselskab,som efter en opgaveomlægning vareta-ger de arbejdsopgaver, inden for hvilke den pågældende var beskæf-tiget som ansat i staten eller folkekirken, og hvor staten ejer mere end50 pct. af aktierne.
Ifølge det oplyste er det højst efterhånden højst usædvanligt, at man benyttersig af rådighedsløn på tjenestemandsområdet.På det kommunale område aftales der typisk modregning for alle indkomster.Åremålsansatte chefer:Ved uansøgt afsked i åremålsperioden, gælder for ansatte uden tilbage-gangsstilling, at der kan der aftales et fratrædelsesbeløb svarende til indtil 12måneders løn i åremålsstillingen (dette vil typisk være et krav fra organisatio-nerne). Da der er tale om en fratrædelsesgodtgørelse, vil der som altoverve-jende hovedregel ikke ske modregning for indtægter fra andet job.
Privatansatte cheferFsva. ansatte i det private erhvervsliv fastsætter Funktionærlovens § 3 enminimal erstatning som funktionæren i alle tilfælde har krav på ved nemlig etbeløb svarende til 3 måneders løn, hvis arbejdsgiveren nægter at modtagefunktionæren i sin tjeneste eller uberettiget bortviser denne fra sin tjeneste.På chefniveau indgås der typisk fortrolige aftaler om fratrædelse (såkaldte”gyldne håndtryk”).I forhold til uansøgt afsked opleves det, at der foretages modregning i ca.halvdelen af sagerne. Der foretages modregning for eventuelle indtægter fra
2/2
andet job og modregningen sker ved reduktion i lønnen i opsigelsesperioden– aldrig i fratrædelsesgodtgørelsen.
3/3