Tak for det og tak for en forholdsvis positiv behandling af forslaget her fra De Konservative og Dansk Folkeparti.
Vi glæder os over, at der er støtte at hente både fra Venstre og Liberal Alliance.
Så mangler vi jo egentlig bare, at regeringspartierne får fundet ud af, hvad de mener, og kommer med et udspil, som det er blevet annonceret i dag at de vil.
Kunne vi nå en bred enighed i Folketinget om at hjælpe voldsofre bedre og hurtigere, ville vi i hvert fald være nået et rigtig godt stykke ad vejen.
Noget af det, vi har haft fokus på i forbindelse med fremsættelsen af forslaget, er bl.a.
de erstatninger, der gives; de hurtige eller nærmere de meget langsomme sagsbehandlingstider, der findes på området, og også størrelsen.
Det er klart, at den meget omtalte sag om Malene Duus, voldsofferet, der var tæt på at blive dræbt, og som skrev en kronik i Politiken om hele sin sag, ikke mindst om situationen efter sagen, har været en øjenåbner for mange.
Vi håber, at lige netop den sag vil blive fulgt meget nøje af regeringen, når der kommer et udspil, for det er lige præcis sådan nogle sager, der viser, at det, som mange måske går og tror fungerer, i virkeligheden ikke fungerer.
I virkeligheden belønner vi gerningsmænd til voldsforbrydelser, som i den sag med Malene Duus, mere, end vi hjælper de ofre, der har været for de voldsforbrydelser.
Der skete jo det med Malene Duus, at 3 år efter at hun blev brutalt overfaldet, viste det sig, at hun endnu ikke havde fået erstatning.
Det er desværre langtfra et enkeltstående tilfælde.
Ofre for eksempelvis grov vold lider jo ofte både fysisk og psykisk hårdt i lang tid efter overfaldet, måske i resten af deres levetid.
Så skal de jo ikke belemres med et sløvt og rigidt system, der mangler kræfter.
Sagen er, at der kan gå år, før man får erstatning, en erstatning, som man retligt har krav på.
Her må og skal samfundet indrette sig meget bedre på at hjælpe ofrene i stedet for de kriminelle.
Gerningsmanden til Malene Duus fik til gengæld hjælp, han fik lov til at få udgang meget tidligt efter at have lavet den her meget voldsomme kriminalitet og stået bag det her meget voldsomme overfald og drabsforsøg, som det var, på Malene Duus.
Han kom ud og fik job hos kokken Claus Meyer, hvor han den dag i dag har job, uden at voldsofferet Malene Duus er kommet videre.
Det er krænkende for retsbevidstheden, og det er det, der gør det svært for borgerne at tro på systemet, hvis det er sådan, at man hjælper gerningsmanden, før man hjælper offeret.
Vi håber så, at vi med forslaget har peget på nogle af de områder, hvor der virkelig er et behov for at sætte ind.
Det handler altså om sagsbehandlingstiden i de her erstatningssager.
Vi synes, at en rimelig sagsbehandlingstid er maksimum 3 måneder, og kan man ikke afklare sagen inden for dem, skal der altså være mulighed for, at man kan give et acontobeløb inden for rammen af det, offeret i hvert fald ville kunne få.
Desuden er det vigtigt, at man har en kontaktperson, ikke bare under selve sagen hos politiet, men også løbende, så man har en, man kan henvende sig til, for det er jo ikke alle mennesker, der, hvis de bliver slået til plukfisk og lige pludselig står uden det sædvanlige netværk, den sædvanlige tilgang til det, man f.eks.
har fra sin arbejdsplads, bare sådan lige kan komme over det.
Der er det vigtigt, at man har en kontaktperson, der kan hjælpe, og selvfølgelig også har mulighed for at få god psykologhjælp, også ud over den grænse, der er i dag.
Så har vi selvfølgelig bemærket os, at regeringen skar i Landsforeningen for Voldsofres tilskud, faktisk fik de her i 2012 kun 1 mio.
kr.
Vi synes, at det er rimeligt, at de får de 2 mio.
kr., der gør det muligt at hjælpe voldsofre, som de jo gør i foreningen.
Vi synes også, at offerrådgivningen skal blive endnu stærkere.
Der gøres jo i og for sig et fantastisk godt arbejde i begge organisationer, men der er brug for, at man får en fast forankring og en bedre forankring end det at leve på Rigspolitiets nåde, som man gør i dag, hvor vi i høj grad må håbe på, at Rigspolitiet giver dem en ordentlig behandling.
Og der pågår jo også nogle samtaler i øjeblikket om det, men det er bare vigtigt, at man som rådgivning har mere fast grund under fødderne.
Så synes vi som nævnt også, at en offerfond vil være en god idé.
I hvert fald vil der være nogle gerningsmænd, der så vil blive pålagt direkte at betale penge til de ofre, som har været udsat for deres forbrydelser.
Endelig er det også, når man møder i retten, ikke bare som vidne, men også som offer, vigtigt, at man sådan ikke nærmest per automatik støder ind i gerningsmanden.
For det er meget, meget krænkende og meget uheldigt, at man på den måde kan blive udsat for, det kan være både verbale og fysiske repressalier, fordi man render ind i gerningsmanden til den forbrydelse, der er tale om.
Så er det vigtigt, at retterne tager det seriøst og får lavet en adskillelse, om det så bare er et kopirum, eller hvad det nu er, man kan have hos retterne, sådan at ofre og vidner ikke ramler ind i gerningsmanden unødigt i forbindelse med sager.
Vi håber altså med forslaget at sætte hensynet til ofrene højst.
Det var, som om man, specielt op gennem 1970'erne, mente, at det var langt mere synd for de stakkels voldsmænd end for ofrene.
Det er en tendens, der er fortsat.
Der er forsøgt en del ting under den borgerlige regering for at vende det om, men der skal gøres endnu mere, for at det er hjælp til ofrene, der kommer i højsædet, og ikke hjælp til gerningsmændene.
Hvis man gennemførte de her tiltag, mener jeg, at man så i hvert fald ville være kommet et rigtig godt stykke ad vejen.
Vi har været udsat for – og det skal være mine afsluttende bemærkninger – at der er nogle partier, der siger en masse fine ting i medierne om, at nu vil de også hjælpe voldsofrene, og så skærer de alligevel i landsforeningens støtte.
Man siger, at nu må man jo også gøre noget ved det her, men alligevel gør man ikke rigtig noget ved det i Folketingssalen.
Altså, der har været forskel på det, man siger man vil, og det, man så rent faktisk gør.
Derfor er det jo, at det her forslag er fremsat på vegne af De Konservative og Dansk Folkeparti, nemlig for at give nogle fuldstændig konkrete muligheder for at følge op på det, man selv har sagt, i form af konkret lovgivning.
Der synes vi, at det er ærgerligt, for regeringen nøler og der kommer ikke noget, og man kan heller ikke få noget at vide, når man spørger her i salen i dag – selv SF, der jo ellers tidligere har sagt nogle ting om, at voldsofre skulle have bedre hjælp, kan ikke rigtig rykke ud med noget af det, man så præcis vil.
Der synes vi, at det er ærgerligt, at tiden går, for nu er der ret kort tid til slutningen af folketingssamlingen, og det betyder, at der ikke kan laves lovgivning, og det betyder igen, at det er svært at komme voldsofrene til hjælp nu og her.
Det vil sige, at vi skal frem til efter den 1.
oktober, hvor Folketinget samles igen, og så kan der måske komme nogle forslag fra regeringen, hvis vi er heldige, og så kan der måske ske en færdigbehandling af det hen mod slutningen af året, måske først i 2013.
Det synes vi er for fattigt.
Derfor opfordrer vi til, at det her forslag bliver vedtaget nu under andenbehandlingen af det.
Og vi håber på, at man også kan regne med støtte fra regeringen til de punkter, der står her, for det er sund fornuft.