Nu er det jo en forespørgsel, som kører noget i et spor, men det var vel kun at forvente med den sidste uges hektiske aktivitet.
Ikke desto mindre synes jeg, at jeg vil kommentere lidt af det, der blev sagt af europaministeren, om de fire områder, som man vil prioritere.
Jeg vil måske ikke være lige positiv, men om ikke andet har jeg da i hvert fald kommenteret dem.
Et af områderne er budgetrammen for 2014-2020, og der vil jeg helt klart fra Dansk Folkepartis side opfordre regeringen til, at man forsøger at holde budgetterne i ro.
Det er mit helt klare indtryk, at hver gang vi har budgetter oppe på Europaudvalgsmøderne, kommer der meget store ønsker både fra Kommissionen og fra Europa-Parlamentet om at øge budgetterne i en væsentlig højere grad, end f.eks.
medlemslandene gør.
Så det skal være en opfordring.
Jeg også godt opfordre til, at når man taler om, at EU skal være mere sikkert, og at vi skal bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, at man så ser på den grænsekontrol, som den tidligere regering sammen med Dansk Folkeparti fik indført, for jeg har stadig væk ikke forstået logikken i at ville kunne få fat i mere grænseoverskridende kriminalitet, at man så nedlægger al kontrol ved grænserne, for det er jo reelt det, der sker.
Det betyder jo, at hvis de ydre grænser ikke er sikre nok, har man, når man så er kommet ind i EU, frit spil.
Så er der den aktuelle debat, som jo bestemt er væsentlig, og som bestemt også vil komme til at præge formandskabet – det er der jo ingen tvivl om – nemlig europagten.
Jeg sidder faktisk nogle gange, når vi diskuterer det, og det har vi jo gjort rimelig meget i den sidste uge, og bliver en lille smule vred, for en ting er, at regeringen fedtspiller om europagten og ikke vil komme med nogen som helst udtalelse om den topmødeerklæring, der er kommet, kun at det ser positivt ud osv., men man vil i hvert fald ikke komme med sin egen vurdering af, om man synes, det en god eller dårlig idé.
Det synes jeg er en ting.
En anden ting er, at vi har, jeg var lige ved at sige to støttepartier, Venstre og Konservative, hvoraf Venstre i hvert fald meget klart har meldt ud og sagt, at de synes, at europagten er rigtig god.
Den vil de gerne være med i, og de synes så måske bare ikke lige, at det skal til folkeafstemning.
Det, man gør, er, at de fem unionspartier, der er i Folketinget, spiller sammen, og det på trods af, at her leger V og K, som jo egentlig nok i bund og grund ikke ønsker den siddende regering, parlamentarisk grundlag, når drejer sig om EU-politik, for Enhedslisten har meldt ud:
Vi vil have en folkeafstemning.
Jeg synes jo, at det er noget bekymrende, at lige så snart det er EU, så er der, på trods af at der er forskellighed i politik herhjemme, det bestemt ikke på EU-plan.
Jeg synes, det er bekymrende, at vi skal høre fra Venstres ordfører, at man ikke skal kaste sig ud i en folkeafstemning, før vi ved, om det er relevant, og det er, efter at samme ordfører har sagt, at de vil Europa, som jeg kunne forstå betød, at de gerne vil være involveret og sådan noget, men de vil åbenbart ikke de mere end 50 pct.
danske borgere, der siger, at der selvfølgelig skal være en folkeafstemning.
Det er jo det, der er kommet frem, at der skal være en folkeafstemning.
Det viser en meningsmåling fra i tirsdags.
Det bekymrer mig, at den socialdemokratiske ordfører, uanset hvad vi spørger om, ikke har en holdning til noget som helst af det, der står i topmødeerklæringen.
Sådan som jeg hører ordføreren, kunne det lige så godt være et blankt stykke papir, for medmindre jurister har vurderet det, har man ikke nogen mening om noget som helst.
Jeg kan forstå, at samme ordfører mener, at Socialdemokraterna i Sverige er useriøse, fordi de jo sådan set har taget stilling til det, inden der var jurister, der havde vurderet det.
Det vil man bestemt ikke gøre.
Det mente ordføreren ikke var seriøst.
Så Socialdemokraterna i Sverige er åbenbart useriøse.
Det, der bekymrer mig mest, er det, man meget tydeligt tilkendegiver om den topmødeerklæring, der kommer ud.
Herom har kansler Merckel meget tydeligt sagt, at det her er et skridt på vej til en finanspolitisk union – i øvrigt med en hamrende borgerlig politik, som jeg faktisk til dels godt kunne være enig i, men som jeg ikke synes EU skal bestemme.
Om den sidder man bare lige så stille og siger:
Jamen det er da fint, men vi vil bare ikke lige tage stilling til, om vi vil være med eller ej.
Det er jo helt legitimt det, som de 17 lande gør.
Fuldstændig legitimt.
De har frivilligt valgt en valuta, og de forsøger selvfølgelig at gøre noget for at redde det samarbejde.
Så kan de lave sanktioner, og de kan gøre, hvad de vil, men det er altså frivilligt valgt.
Men danskerne har altså sagt nej, og det er ikke en nødvendighed, at Danmark går med i det.
Jeg er meget spændt på det kommende halve år.
Det bliver interessant at se, hvad der kommer til at ske med formandskabet.
På Dansk Folkepartis vegne vil jeg gerne fremsætte følgende:
Forslag til vedtagelse
»Danmark overtager EU-formandskabet i en tid, hvor det står klart for alle neutrale observatører af euroen, at den fælleseuropæiske valuta, euroen, synger på sidste vers, fordi den er fuldstændig fejlkonstrueret.
Det danske formandskab bør påtage sig opgaven med at sikre, at rekonstruktionen eller i sidste instans afviklingen af euroen sker på en så intelligent og hensynsfuld måde, at effekterne af det ikke får alt for alvorlige konsekvenser for økonomien i EU og Danmark.
Folketinget opfordrer regeringen til især at fremme målsætningen om
-
at sikre, at euroen afvikles på en så intelligent og hensynsfuld måde, at markederne reagerer mest muligt afbalanceret,
-
at arbejde for, at EU-landenes konkurrenceevne ikke bliver svækket af en uhensigtsmæssig og ensidig satsning på dyr grøn energi,
-
at bevare de danske EU-forbehold 100 pct.
intakte og
-
at arbejde for, at EU's budgetter ikke stiger, men holdes i ro eller sænkes frem til 2020«.
(Forslag til vedtagelse nr.
V 15).