Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 104
Offentligt
1103497_0001.png
1103497_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:
13. april 2012UdlændingelovkontoretDorte L. Kjærgaard2012-0032-0155
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 18 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløs-ning (Ny balance i reglerne om ægtefællesammenføring, gebyr, fravigelseaf persondatalovens § 7, stk. 8, i visse sager i forbindelse med overgang tilelektronisk sagsbehandling, repræsentationsaftaler i medfør af visumko-deksen m.v.) (L 104), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-grationspolitik har stillet til justitsministeren den 22. marts 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 18 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (Ny balance i reg-

lerne om ægtefællesammenføring, gebyr, fravigelse af persondatalo-

vens § 7, stk. 8, i visse sager i forbindelse med overgang til elektronisk

sagsbehandling, repræsentationsaftaler i medfør af visumkodeksen

m.v.) (L 104) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-

onspolitik:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorledes ministeren vil for-hindre, at to familier aftaler ægteskabsindgåelse (tvangsægte-skab/arrangeret ægteskab) og blot venter med familiesammen-føringen til efter begge parter er fyldt 24 år.”

Svar:

Det er regeringens opfattelse, at 24-årsreglen i den udgave, der har væretgældende frem til den 1. juli 2011, har sikret en klar, enkel og objektiv al-dersgrænse for ægtefællesammenføring, der bl.a. beskytter unge mod atblive tvunget eller presset ind i et ægteskab mod deres vilje.Det følger i øvrigt af udlændingelovens § 9, stk. 8, 1. pkt., at opholdstilla-delse som ægtefællesammenført ikke kan gives, såfremt det må anses fortvivlsomt, om ægteskabet er indgået eller samlivsforholdet er etableret ef-ter begge parters eget ønske, medmindre ganske særlige grunde, herunderhensynet til familiens enhed, afgørende taler derfor.Det kan i øvrigt oplyses, at regeringen er ved at udarbejde en national stra-tegi mod æresrelaterede konflikter, som bl.a. omfatter en indsats modtvangsægteskaber. Strategien vil bl.a. sætte fokus på øget støtte til de unge,så de ved, hvor de kan få hjælp, på holdningsbearbejdning af forældre, påopkvalificering af fagfolk, så de bliver bedre i stand til at spotte og hjælpeunge, og på en øget international indsats.
2