Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 104
Offentligt
1115751_0001.png
1115751_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:7. maj 2012Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Dorte Lohmann Kjær-gaardSagsnr.: 2012-0032-0155Dok.:416816
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 79 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven og forskellige andre love (Ny balance ireglerne om ægtefællesammenføring, gebyr, fravigelse af persondatalo-vens § 7, stk. 8, i visse sager i forbindelse med overgang til elektronisksagsbehandling, repræsentationsaftaler i medfør af visumkodeksen m.v.)(L 104), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitikhar stillet til justitsministeren den 7. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Joachim B. Olsen (LA).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 79 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven og forskellige andre love (Ny balance i reglerne om ægtefælle-

sammenføring, gebyr, fravigelse af persondatalovens § 7, stk. 8, i visse

sager i forbindelse med overgang til elektronisk sagsbehandling, re-

præsentationsaftaler i medfør af visumkodeksen m.v.) (L 104) fra Fol-

ketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke konsekvenser det harfor en ægtefællesammenført udlænding der bryder kravet omselvforsørgelse efter udlændingelovens § 9, stk. 5?”

Svar:

En tidsbegrænset opholdstilladelse, der er betinget af, at parret ikke mod-tager hjælp efter lov om aktiv socialpolitik eller integrationsloven, kaninddrages eller nægtes forlænget, hvis den udenlandske ægtefælle eller denherboende ægtefælle modtager sådan hjælp. Dette følger af udlændinge-lovens § 19, stk. 1, nr. 4.Ved afgørelsen af, om der skal ske inddragelse eller nægtelse af forlængel-se af en opholdstilladelse, skal der tages hensyn til, om en inddragelse ellernægtelse af forlængelse må antages at virke særligt belastende for den på-gældende på grund af en række humanitære hensyn. Disse hensyn omfatterbl.a. udlændingens tilknytning til det danske samfund, tilknytning til her-boende personer samt udlændingens alder, helbredstilstand og andre per-sonlige forhold. Dette følger af udlændingelovens § 19, stk. 6, 1. pkt., jf. §26, stk. 1.Der kan undtagelsesvis være tilfælde, hvor der er tale om en sådan rentmidlertidig eller undskyldelig manglende evne til at opfylde selvforsørgel-seskravet, at udlændingemyndighederne vil vælge at se bort fra, at kravet –kortvarigt – ikke er opfyldt.Eksempler på dette kan være uforskyldt arbejdsløshed som følge af syg-dom, ulykke eller andre omstændigheder.Udlændingemyndighedernes vurdering af, om der skal ske inddragelse el-ler nægtelse af forlængelse af en opholdstilladelse, vil altid afhænge af enkonkret og individuel vurdering af de samlede omstændigheder i hver en-kelt sag.
2