Kirkeudvalget 2011-12
L 105 Bilag 34
Offentligt
1124605_0001.png
1124605_0002.png

Socialudvalget

Til:

Dato:

Social- og integrationsministeren22. maj 2012
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 106

Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning, lov omægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven og om ophævelse af lov omregistreret partnerskab. (Ægteskab mellem to personer af samme køn).Af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup).

Spørgsmål 81

Ministeren bedes yde teknisk bistand til de nødvendige ændringsforslag, derindebærer, at når to personer af samme køn vies, betegnes disse som livsfæller,og der vil være indgået et livsfællesskab, mens betegnelserne ægtefæller ogægteskab kun anvendes, når der er tale om vielser af to personer af forskelligekøn.

Spørgsmål 82

I forlængelse af svar på spørgsmål 47, der omhandler et ændringsforslag omophævelse af ”forbuddet mod at to personer af samme køn kan vies, således atdet herefter vil være muligt for to personer af samme køn at blive borgerligt ellerkirkeligt viet. Vielsesmyndigheden tager på denne baggrund stilling til, om manønsker at gøre brug af denne mulighed, og hvordan den i givet fald skal udføres.”,kan ministeren så bekræfte, at det med nuværende kirkestruktur, er folkekirkensom institution, der alene kan forholde sig til implementering af loven og ikkeden enkelte præst?

Spørgsmål 83

Kan ministeren bekræfte, at det i forhold til implementering af love vedrørendefolkekirkens forhold, er kirkeministeren, der handler på folkekirkens vegne?

Spørgsmål 84

Ministeren bedes oplyse, hvilke instanser (kommuner og religiøse trossamfund)der i dag kollektivt har bemyndigelse til at forestå vielser af par af forskelligt køn,og hvilke typer trossamfund, hvor bemyndigelsen er individuel for den enkeltepræst / forkynder?
1/2

Spørgsmål 85

Ministeren bedes oplyse, om det vil være muligt rent juridisk at fritstille, hvordanborgerlige eller religiøse vielser kan gennemføres, eller om der i alle tilfælde skalske godkendelse af selve ritualet/tilspørgslen?

Spørgsmål 86

Hvis man skal anvende to forskellige vielsesbetegnelser forudsætter det, atægteskabslovens § 20, stk. 2 ændres. Ministeren bedes teknisk angive,hvorledes en sådan paragraf skulle udformes?
På udvalgets vegne
Özlem Sara Cekicformand.
1/2