Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
1123574_0001.png
1123574_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012-2160
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. maj 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.55 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af udvalget ChristianLangballe (DF).
Spørgsmål nr. 55:”Sverige anføres som eksempel på den omtalte ligestilling. Vil ministeren be-eller afkræfte, at det var den Svenske Kirke selv og ikke staten, der igennemdet svenske kirkeråd sagde ja til vielse af homoseksuelle? I bekræftendefald, hvorfor anføres det som begrundelse for, at staten og Folketinget iDanmark indfører det kønsneutrale ægteskab og pålægger folkekirken detsamme?”Svar:Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet et bidrag fra ministe-ren for ligestilling og kirke:Ministeren for ligestilling og kirke har oplyst følgende:”Med virkning fra 1. maj 2009 blev indgåelse af ægteskab i Sverigeuafhængigt af køn. Vielse kan ske borgerligt eller i et trossamfund,som har vielsesbemyndigelse.Ifølge faktabladet "Könsneutrala äktenskap och vigsel", udgivet af Ju-stitsdepartementet maj 2009, skulle den hidtidige lovfæstede vielses-bemyndigelse for præster i Svenska Kyrkan senest med udgangen afapril 2010 erstattes af ansøgning fra Svenska Kyrkan om vielsesret
2
samt godkendelse af de enkelte præster, som skal kunne foretage vi-elser. Hverken trossamfund eller de enkelte vielsesforrettere inden fortrossamfundene har pligt til at foretage vielser.Kyrkomötet, som er det øverste besluttende organ i Svenska Kyrkan,besluttede på sin samling i oktober 2009, at par af samme køn skalkunne vies i Svenska Kyrkan. Kyrkomötet besluttede samtidig at søgeKammarkollegiet om vielsesret for Svenska Kyrkan.Kyrkomötets beslutning var en opfølgning på ændringerne i den sven-ske ægteskabslovgivning. Vielse af par af samme køn har kunnet skei Svenska Kyrkan siden 1. november 2009.Det fremgår af Svenska Kyrkans hjemmeside om vielse for par afsamme køn - http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=708602 -at hver forsamling (sogn) har ansvar for, at der er en præst, som er vil-lig til at foretage vielsen, når et par vil giftes i kirken. De enkelte præ-ster kan afstå fra at foretage vielse af forskellige grunde, eftersom deikke har vielsespligt. Men ingen kan nægtes vielse i Svenska Kyrkan.Riksdagen i Sverige har således lovgivet om kønsneutralt ægteskab.Riksdagen er imidlertid siden 1. januar 2000 ikke lovgiver for SvenskaKyrkan, bortset fra at den overordnede lov om Svenska Kyrkan ervedtaget af Riksdagen.Det er derfor Kyrkomötet, som har kompetencen til at fastsætte reglerfor Svenska Kyrkan, herunder også regler om, hvilke kirkelige hand-linger der skal kunne foretages i Svenska Kyrkan.I Danmark er Folketinget den lovgivende myndighed for folkekirken.Der findes således ikke i folkekirken en kirkelig instans, der i lighedmed Kyrkomötet i Svenska Kyrkan kunne træffe beslutninger omf.eks. vielse af par af samme køn i folkekirken.”
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard