Skatteudvalget 2011-12
L 12
Offentligt
1085451_0001.png
1085451_0002.png
Kulturministeren
Folketingets SkatteudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
27. februar 2012
Folketingets Skatteudvalg har den 24. februar 2012, efter ønske fra Mads Rørvig (V),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 58 (Lov nr.L 12), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Finder ministeren det acceptabelt at gennemføre en lovændring, der bl.a.medfører, at udenlandske magasiner købt i subskription, vil blive adskilligegange dyrere at abonnere på for deres danske læsere, selvom regeringen endnuikke har fået vished for, hvorvidt lovgivningen strider imod Firenze-konventionen?

Svar:

Af skatteministerens svar til Skatteudvalget på spørgsmål nr. 2 af 29. november 2011om det nævnte lovforslag fremgår følgende:”Lovforslaget berører kun forsendelser af magasiner eller tidsskrifter m.v. i forbindelsemed postordresalg, som sendes enkeltvis ind i EU direkte til danske privatpersoner.Andre modtagere af udenlandske magasiner, eksempelvis biblioteker og virksomheder,berøres ikke af forslaget. Private danskere har allerede i dag mulighed for at købe uden-landske magasiner i kiosker, der sælger sådanne i løssalg med dansk moms. Med for-slaget vil der fremover være moms på udenlandske magasiner uanset, om de købes i enkiosk eller leveres i abonnement direkte fra lande udenfor EU. Hermed er der ogsåmomsmæssigt skabt lige konkurrencevilkår mellem de forskellige salgskanaler. Enrække større udgivere af udenlandske magasiner fra lande udenfor EU har enten euro-pæiske udgaver, der produceres indenfor EU, eller fremsender magasinerne samlet tilet fast etableringssted i EU, hvor de ompakkes og sendes til de enkelte abonnementer.Disse situationer berøres heller ikke af forslaget. Det er derfor min vurdering, at til-gængeligheden af udenlandske magasiner i Danmark ikke vil blive berørt i nævnevær-digt omfang.”
Dok. nr. 1274714
Side 2
Jeg henholder mig til skatteministerens vurdering med hensyn til tilgængeligheden afudenlandske magasiner i Danmark.Jeg vil tilføje, at der via internettet formentlig vil være en række muligheder for at ind-hente sådanne magasiner.For så vidt angår Danmarks overholdelse af internationale traktatmæssige forpligtel-ser, herunder Firenze-konventionen, henholder jeg mig til, at skatteministeren i svar tilSkatteudvalget på spørgsmål 31 af 27. januar 2012 om den nævnte konvention har op-lyst følgende:”Det er min vurdering, at den foreslåede ændring af momsloven i sig selv ikke stridermod Firenze-konventionen. Denne vurdering deles af EU-Kommissionen. Det spørgs-mål, der er stillet til EU-Kommissionen i relation til Firenze-konventionen vedrørerudelukkende det gebyr, der opkræves af Post Danmark, og hvorvidt dette gebyr er istrid med Firenze-konventionen. Gebyret er ikke en del af lovforslaget.”For så vidt angår Post Danmarks fortoldningsgebyr, henviser jeg til det notat, som erudarbejdet af Plesner Advokatfirma, og som transportministeren har henvist ved sam-rådet om L 12 d. 21. februar 2012.
Uffe Elbæk