Det lovforslag, der ligger her, tager jo udgangspunkt i, at man gerne vil give stat, regioner og kommuner mulighed for at vælge den mest hensigtsmæssige form for annoncering, herunder den form, at man udelukkende anvender digital annoncering.
Det er jo svært at blive negativt stemt over for et forslag, der starter med, at det handler om at give myndighederne mulighed for at anvende den mest hensigtsmæssige form for annoncering.
Det er jo svært at indtage det standpunkt, at man skulle anvende uhensigtsmæssige former for annoncering.
Når man så kigger ind i forslaget, handler det her måske nok først og fremmest om at gøre livet nemmere for kommunalbestyrelser, regioner og statslige myndigheder ved at sige, at man kan annoncere på nogle mindre dyre, mindre omkostningskrævende og mindre arbejdskrævende måder, end man gør i dag.
Det er måske mere det, der bærer forslaget, end et ønske om, at det skal blive nemmere for borgerne.
Men jeg vil sige, at det, man jo skal tage stilling til i forhold til det her lovforslag, er, om det er nødvendigt at opretholde en meget detaljeret lovregulering af et område, når der i forvejen er internationale konventioner, som siger, at myndighederne faktisk er forpligtet til at sikre, at borgerne får de relevante informationer.
Jeg ville da godt vove det eksperiment at lade kommuner og regioner og statslige myndigheder få lov til at få lidt frihed i den konkrete udformning af det her, og så håbe på, at det går – også ud fra det sikkert lidt naive synspunkt, at kommuner, regioner, statslige myndigheder vel ikke sådan i udgangspunktet har en interesse i, at folk ikke ved, hvad der foregår, ikke ved, hvilken planlægning der foregår i kommunerne, og hvilke ting man lægger op til.
Så Enhedslisten er i udgangspunktet positiv over for forslaget.
Vi synes godt om nogle af de bemærkninger og kommentarer, kan man sige, der er om, hvad der ville være hensigtsmæssigt og fornuftigt, og hvad man bør overveje, f.eks.
at man kunne overveje at indføre abonnementsordninger, sådan at man, hvis man interesserer sig specielt for nogle natur- og miljøting, kan være sikker på, at man får en mail, når kommunen har tænkt sig at gøre et eller andet.
Det synes jeg ville være en rigtig god idé, og jeg håber da, at man vil indføre det rigtig mange steder.
For det er jo ikke sikkert – jeg tror, hr.
Jørn Dohrmann nævnte det – at man sådan dagligt er inde på kommunens hjemmeside for at tjekke, om der er sket et eller andet spændende inden for det område, man interesserer sig for, og skulle man endelig være det, hvad nogle af os somme tider er, så er det jo ikke sikkert, at man opdager det, der er vigtigt.
Så det synes jeg ville være en rigtig fremragende og god idé, og jeg håber da på, at det vil ske i kommunerne.
Vi må selvfølgelig overveje, om man kan sige det lidt tydeligere til f.eks.
statslige myndigheder, at det ville være en rigtig god idé.
Der er sådan lidt debat, kunne jeg se, i høringssvarene om, hvor mange mennesker der læser vores ugeaviser, i forhold til hvor mange der er på nettet.
Ministeriet var vist i første omgang kommet til at undervurdere lidt kraftigt, hvor mange mennesker der læser vores ugeaviser – det har man så trukket ud af lovforslaget, står der i kommentarerne.
Det er godt nok, at man fjerner forkerte informationer fra et lovforslag – det er en god idé – men jeg tror nok, at vi i udvalgsarbejdet vil interessere os en lille smule for, hvordan de reelle tal så er, når vi nu har fået vide, at dem, der var i lovudkastet, var forkerte.
For det er klart, at der også er brug for en reel undersøgelse af, hvordan udviklingen faktisk er i forhold til borgernes anvendelse af internettet.
Jeg er meget enig med dem, der siger, at det jo er en udvikling, der sker løbende, og derfor kan det, man mente i går, om, hvor diskriminerende det vil være over for grupper af befolkningen, være forkert i dag.
Og jeg har da også bemærket, at man nu vil gøre en ekstra indsats for at hjælpe i forhold til de ældre.
En anden ting, som vi også vil kigge en lille smule på i udvalgsarbejdet, er, at man fjerner en klageadgang.
Det er jo sådan noget, der normalt får hårene på mit hoved til at rejse sig endnu mere, end de gør i forvejen, og det er vi selvfølgelig altid bekymret for.
Jeg kan så forstå på lovteksten, at det er en klageadgang, der ikke bliver brugt ret meget, og det vil jeg selvfølgelig så i udvalgsarbejdet spørge ind til for at finde ud af, om der skulle gemme sig nogle problemer i det.
Under alle omstændigheder forventer Enhedslisten at indgå positivt i arbejdet i udvalget, og jeg håber da på, at vi, når vi har været igennem udvalgsarbejdet og har fået svar på de spørgsmål, vi har stillet, og overvejet de ændringsforslag, som nogen godt kunne forestille sig at komme med, så kan stemme for lovforslaget ved tredje behandling.