Miljøudvalget 2011-12
L 148
Offentligt
1118333_0001.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-100-0005010. maj 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 3. maj 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 4 til L 148, forslagtil lov om ændring af lov om planlægning (klimalokalplaner og forenkling af loven), som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål nr. 4 (L 148)

Kan ministeren bekræfte, at byrådsmedlemmer altid vil have mulighed for at trække lokalplansagermv. tilbage til behandling i Byrådet, til trods for at beslutningskompetencen er delegeret tilforvaltningen?

Svar

Kommunalbestyrelsen er øverste ansvarlige organ i kommunen, og det følger heraf, at udvalgene ogforvaltningen i enhver henseende er underlagt kommunalbestyrelsens beslutninger, jf. herved § 2 og§ 11, stk. 1, i den kommunale styrelseslov.Hvis kommunalbestyrelsen (byrådet) har delegeret kompetencen til at behandle plansager til etudvalg eller til forvaltningen, kan et flertal i kommunalbestyrelsen således til enhver tid vælge attilbagekalde delegationen, således at planforslaget behandles hos kommunalbestyrelsen.Kommunalbestyrelsen beslutning om at delegere kompetencen til at behandle sager til udvalg ellerforvaltningen og om en eventuel tilbagekaldelse heraf træffes ved almindeligt flertal, jf. § 11, stk. 3,i den kommunale styrelseslov.Hvad angår muligheden for det enkelte kommunalbestyrelsesmedlem til at få bragt sager op tilbehandling i kommunalbestyrelsen henvises til § 11, stk. 1, i den kommunale styrelseslov, hvorefterethvert medlem af kommunalbestyrelsen kan indbringe ethvert spørgsmål om kommunensanliggender, herunder planforslag, samt fremsætte forslag til beslutninger herom forkommunalbestyrelsen (initiativretten). Initiativretten giver et medlem mulighed for at forlange, at ensag optages på dagsordenen på et møde i kommunalbestyrelsen, men herefter har det pågældendemedlem ikke længere rådighed over sagen. Bestemmelsen giver således ikkekommunalbestyrelsesmedlemmet krav på, at kommunalbestyrelsen realitetsbehandler sagen ogtræffer afgørelse om planforslaget.Endvidere har medlemmer af et stående udvalg eller økonomiudvalget efter § 23 i den kommunalestyrelseslov en såkaldt standsningsret. Ifølge denne bestemmelse kan ethvert udvalgsmedlem såledesstandse udførelsen af en beslutning, der er truffet af udvalget, ved på mødet tilbeslutningsprotokollen at erklære, at han ønsker sagen indbragt til afgørelse afkommunalbestyrelsen. Det gælder også et udvalgsmedlem af det udvalg, som har fået delegeretbeslutningskompetencen vedrørende et planforslag.Ida Auken / Sven Koefoed-Hansen.