Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 170 Spørgsmål 25, L 170 A Spørgsmål 25, L 170 B Spørgsmål 25
Offentligt
1120847_0001.png
1120847_0002.png
1120847_0003.png
1120847_0004.png

Skatteudvalget

Til:

Dato:

Omtrykt:

Skatteministeren14. maj 2012

16. maj 2012 (Spørgsmål 25 tilbagetaget)

Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 170

Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love. (Skattefrifamilie- og vennetjenester og skattefritagelse af visse persongruppers indtægterved arbejde i private hjem samt initiativer mod sort arbejde m.v.).Af skatteministeren (Thor Möger Pedersen).

Spørgsmål 20

Med forslaget lægges der op til, at SKAT skal have videre beføjelser m.h.t. attrænge ind på privat område, end politiet og PET har. Påtænker ministeren ogsåat udvide politiets og PETs beføjelser på dette område?

Spørgsmål 21

Politiet og PET skal bruge en dommerkendelse for at få adgang til privat områdei forbindelse med indsamling af beviser i sager om endog meget alvorligekriminalitet. Med dette forslag skal SKAT ikke have samme begrænsninger forat undersøge muligheden for sort arbejde. Mener ministeren, at dette er udtrykfor proportionalitet?

Spørgsmål 22

Der er i diskussionen om lovforslaget ofte henvist til, at har man intet at skjule,så har man vel heller intet imod at blive kigget efter i kortene af blandt andreSKAT, der skal kunne trænge ind på ens private område uden forudgåendetilladelse. Hvad er ministerens holdning til retsstatens grundlæggende principom uskyld indtil det modsatte er bevist, og at anklageren har bevisbyrden?

Spørgsmål 23

Hvad er ministerens holdning til, at Advokatsamfundet kalder den del aflovforslaget, der går på udvidede beføjelser til SKAT, for værende ”i strid medgrundlæggende retsprincipper”?

Spørgsmål 24

Hvilke andre lande har lignende bestemmelser om Krav om digital betaling afbeløb over 10.000 kr., som begrænser muligheden for borgerne for at betale medkontanter, af hensyn til skattemyndighedernes arbejdsprocesser?

Spørgsmål 25

Kan ministeren redegøre for formålet med at pålægge forsikringsselskaberne atindberette udbetaling af erstatninger vedrørende skade på fast ejendom, når detsker direkte til forsikringstager og uden dokumentation for udbetaling af skader,
når private forsikringstagere alligevel ikke har pligt til at oplyse SKAT om, hvemder har udført udbedringerne?

Spørgsmål 26

Hvilke tiltag påtænker ministeren at iværksætte, for at gøre borgerneopmærksomme på deres ret til at undlade at oplyse SKAT om, hvilkenvirksomhed der har udført udbedringen af skaderne samt at undlade at udleverefakturaer samt dokumentation for betaling til SKAT?

Spørgsmål 27

I en situation hvor et forsikringsselskab har udbetalt en skadeerstatning vedr.fast ejendom til en privat forsikringstager, hvor denne har købt enhåndværksydelse for mere end 10.000 kr., og har betalt digitalt, men ikkeønsker at oplyse til SKAT, hvem der har udført udbedringen af skaderne, vilSKAT så kunne finde ud af identiteten på den benyttede håndværker ved atbenytte personens private bankoplysninger til at spore betalingen?

Spørgsmål 28

I hvor stor en andel af de ønskede situationer vil SKAT med den gældendelovgivning få mulighed for at få en retskendelse, når der kan observeres arbejdeaf professionel karakter, hvor byggematerialer, stilladser og arbejdskøretøjer ersynlige, fordi der sker eller skal ske større reparationer eller ombygninger påprivat grund?

Spørgsmål 29

I hvor mange situationer igennem de seneste fem år har SKAT oplevet, atøjeblikket med at kontrollere muligt sort arbejde er blevet forspildt, fordi der førstskulle indhentes en retskendelse, inden der kunne udføres kontrol?

Spørgsmål 30

Hvad er grunden til, at ministeren ikke har foreslået sammeretssikkerhedsbeskyttelse for borgeren i situationer, hvor SKAT foretager kontrolpå privat grund uden retskendelse, som er gældende når politiet foretagerransagelse på privat grund uden retskendelse for at undgå øjeblikkets forspild,hvor borgeren har ret til at kræve beslutningen behandlet i retten?

Spørgsmål 31

Vil SKAT med dette lovforslag få mulighed for at sende kontrolpatruljer rundt idanske villakvarterer i weekenderne, for at gå ind på private grunde ogkontrollere, om det håndværkerarbejde der udføres, er opgivet til SKAT?

Spørgsmål 32

Hvor mange kontrolbesøg på private grunde har SKAT foretaget hvert år siden2006?

Spørgsmål 33

Hvor mange kontrolbesøg om året forventer SKAT at foretage hvert år i dekommende tre år?

Spørgsmål 34

Hvad er årsagen til, at ministeren mener, at kontrol af sort arbejde er enundtagelse så særegen, at det er vigtigere end boligens ukrænkelighed?

Spørgsmål 35

Ministeren bedes uddybe, hvorfor SKAT skal kunne få adgang udenretskendelse til udendørsområdet på en privat ejendom, men ikke til selveboligen. Herunder bedes oplyst, om SKAT vil kunne få adgang udenretskendelse, hvis SKAT fatter mistanke til et arbejde, der foregår i en garage,der er indbygget i en bolig, og hvor garagedøren står åben, så man udefra kanse, der foregår et arbejde som f.eks. reparation af en bil. Såfremt et sådangaragearbejde ikke kræver en retskendelse, hvorfor vil det så kræve en
retskendelse for SKAT at få adgang til boligen, hvis de gennem vinduerne i enbolig har observeret f.eks. et mistænkeligt malerarbejde?

Spørgsmål 36

I en situation hvor SKAT er på kontrol lørdag formiddag og ser en håndværkerbilholdende udenfor en privat villa, men hvor der ikke er synlig udendørs aktivitetfordi håndværkeren arbejder indendørs i ejendommen, vil SKAT så kunneforetage kontrol og i så fald hvordan?

Spørgsmål 37

Vil SKAT i ovenstående tænkte situation kunne vente ude ved bilen for at passehåndværkeren op, så snart denne forlader huset?

Spørgsmål 38

Hvor mange gange har SKAT i løbet af de seneste fem år været udsat forsituationer, hvor modtagne oplysninger i forbindelse med kontroller ikke harværet korrekte, og hvor problemet har været manglende identifikation af deomfattede personer?

Spørgsmål 39

Hvilke andre myndigheder har kompetence til at kræve oplysning afCPR-nummer i forbindelse med kontrolbesøg?

Spørgsmål 40

Hvad vil konsekvensen for den enkelte borger være, hvis han påkontroltidspunktet ikke kan forevise gyldig legitimation, fordi han ikke har detmed på arbejde?

Spørgsmål 41

Hvilke årsager er der til, at SKAT har behov for tydeligere identifikation iforbindelse med kontrol end politiet har, jf. retsplejelovens § 750?

Spørgsmål 42

Påtænker ministeren at kompensere de erhvervsdrivende for den ekstra udgift,der er forbundet med at mærke bilerne, som forslaget indebærer?

Spørgsmål 43

Hvad er ministerens begrundelse for at foreslå lovpligtig mærkning aferhvervsbiler, når myndighederne i forvejen har adgang til eksempelvisCVR-nummeret ud fra bilens nummerplade?

Spørgsmål 44

Hvordan vil man i praksis forhindre, at en håndværker låner en mærket bil af enanden håndværker, der ikke deltager i udførelsen af det konkrete arbejde?

Spørgsmål 45

Hvordan vil reglerne for mærkning af bilerne være for de biler på gule plader, somer afgiftsbetalt til privat brug også?

Spørgsmål 46

Hvad er ministerens svar til de mindre virksomheder, der i forvejen er tynget aflavkonjunkturen og som nu frygter for udsigten til ekstraudgifter til blandt andetmærkninger af biler?

Spørgsmål 47

Hvor stort er omfanget af sort arbejde i Danmark og hvordan ser det ud i restenaf EU landene?

Spørgsmål 48

Ministeren bedes fremsætte ændringsforslag om en deling af lovforslaget i endel, der omfatter disse elementer:Det foreslås at tydeliggøre reglerne for skattefrihed, når borgere hjælper vennerog familie.Forslag om nye regler om skattefritagelse, når unge under 16 år modtagerbetaling for arbejde udført i private hjem. Det gælder småopgaver som f.eks.hundeluftning og børnepasning.Nye regler om skattefritagelse, når folkepensionisters indtægter på op til10.000 kr. årligt modtages som betaling for hjælp i private hjem som f.eks.børnepasning, have- og husholdningsarbejde, vedligehold og småreparationer påboligen.Forslag om hjemmel til etablering af HentSelv, som indebærer, at en borgerover for SKAT kan give et samtykke til, at konkrete data, kan overføres til f.eks.en bank i forbindelse med en låneansøgning.Forslag om en ny overgangsbestemmelse til Forårspakken 2.0, for så vidtangår godskrivning af indeholdt arbejdsmarkedsbidrag for personer medbagudforskudt indkomstår.Forslag om ændring af fradragstidspunktet i BoligJobordningen, således atskattepligtige, der har fået udført fradragsberettiget arbejde i 2011, også kan fåfradrag i indkomståret 2011, selvom betalingen først er sket i januar eller februar2012. Tilsvarende vil fradragsberettiget arbejde udført i 2012, der først er betalt ijanuar eller februar 2013, også give fradrag i indkomståret 2012.Og en anden del, der indeholder lovforslagets øvrige elementer.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).Svarene bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til [email protected].
På udvalgets vegne
Gitte Lillelund Bechformand.