Skatteudvalget 2011-12
L 173 Bilag 12
Offentligt
1120953_0001.png
1120953_0002.png
1120953_0003.png
1120953_0004.png
Til lovforslag nr.L 173
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. maj 2012
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven, kildeskatteloven,skattekontrolloven, skatteforvaltningsloven og forskellige andre love(Styrkelse af indsatsen mod nulskatteselskaber, beregning af indkomsten i et fast driftssted og åbenhed om selskabersskattebetalinger m.v.)[af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 25. april 2012 og var til 1.behandling den 8. maj 2012. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og Skatteministeriet sendte den 1. februar2012 dette udkast til udvalget, jf. SAU alm. del – bilag 133.Den 25. april 2012 sendte skatteministeren de indkomne hø-ringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:Dansk Byggeri,Lundbeckfonden og ALK-Abelló A/S,Medical Prognosis Institute A/S,Novo A/S ogNovozymes A/S.[Skatteministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget. ]DeputationerEndvidere har Lundbeckfonden og ALK-Abellé A/Smundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning tillovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 22 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]2. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
Ane Halsboe-Larsen (S) Henrik Sass Larsen (S) Jacob Bjerregaard (S) John Dyrby Paulsen (S)Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Simon Kollerup (S) Thomas Jensen (S) Nadeem Farooq (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV)Camilla Hersom (RV) Jonas Dahl (SF) Jesper Petersen (SF) Frank Aaen (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
DokumentIdJournalnummer
2
Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Hans Andersen (V) Gitte Lillelund Bech (V)fmd.Martin Geertsen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V)Henrik Høegh (V) Torsten Schack Pedersen (V) Troels Lund Poulsen (V) Mads Rørvig (V) Dennis Flydtkjær (DF)Mikkel Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Karina Adsbøl (DF) Ole Birk Olesen (LA)nfmd.Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 173Bilagsnr.123456TitelHøringssvar og høringsskema, fra skatteministerenHenvendelse af 27/4-12 fra Medical Prognosis Institute A/SHenvendelse af 7/5-12 fra Novo A/SFastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 9/5-12 fra Novozymes A/SHenvendelse af 14/5-12 fra Lundbeckfonden og ALK-Abelló A/SOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 173Spm.nr.1TitelSpm. om, hvilke konsekvenser en vedtagelse af lovforslaget vil få medhensyn til tab af arbejdspladser i Danmark, til skatteministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om, hvilke konsekvenser en vedtagelse af lovforslaget vil få medhensyn til tab af udenlandske selskabers investeringer i Danmark, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan nævne eksempler på andre lande, hvor of-fentliggørelsen af selskabers skatteoplysninger har haft nogen doku-menterbar effekt i forhold til, at virksomhederne skulle betale mere iskat, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om åbenheden omkring virksomheders skattebetaling i Sverigehar medført øget skattebetaling, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren vil være med til at lave en ændring, som frihol-der forsknings- og udviklingsomkostninger fra modregningen, til skat-teministeren, og ministerens svar herpåSpm. om åbenheden omkring virksomheders skatteoplysninger, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan kan man forvente, at offentliggørelsen af virksom-heders skatteoplysninger vil have nogen effekt på deres skattebetaling,når man i lovforslaget ikke kan komme med noget skøn over det øge-de skatteprovenu, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om grunden til, at man er landet på præcis 7,5 mio. kr. som denindkomst, man fuldt ud kan modregne, til skatteministeren, og mini-sterens svar herpåSpm., om begrænsningen i fremførelse af underskud specielt vil ram-me forsknings- og udviklingsvirksomheder, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm. om ministerens holdning til, at den solidariske hæftelse vil væreproblematisk i forhold til mindretalsaktionærer, jf. Novo's henvendel-se af 7/5-12, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om de virksomheder, som jævnfør forslaget skal betale mere, eridentiske med de virksomheder, som tidligere har unddraget sig skat,til skatteministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
67
8
9
10
11
4
12
13
14
15
16
17
18
19
2021
22
Spm., om forslaget om ringere muligheder for fremførelse af under-skud er i overensstemmelse med de skattepolitiske grundprincipperom, at man får fradrag for afholdte udgifter, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm., om forslaget i særlig grad kan være hæmmende for investerin-ger i de brancher, hvor der i en årrække skal bruges store ressourcerfor forskning og etablering som eksempelvis i bio- og medicoindustri-en, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke effekter på investeringer i Danmark den forringedemulighed for at fremføre underskud vil have, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm., om den forringede mulighed for at fremføre underskud vil gøredet mere eller mindre attraktivt for udenlandske såvel som danskevirksomheder at investere og oprette virksomheder i Danmark, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens holdning til, at Advokatsamfundet i sit hørings-svar kalder kravet om revisorerklæringer for værende i modstrid medproportionalitetsprincippet, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om ministerens holdning til, at Dansk Erhverv i sit høringssvarbemærker, at virksomheder oplever at blive straffet, fordi de danskemyndigheder ikke i tilstrækkelig grad indgår dobbeltbeskatningsafta-ler, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens holdning til, at CEPOS i sit høringssvar finder,at forslaget om solidarisk hæftelse indebærer retssikkerhedsmæssigeproblemer, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens holdning til, at SKAT, jf. høringssvaret fra CE-POS, ikke selv mener, at man går glip af skat fra multinationale sel-skaber, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om man med lovforslaget gør rammevilkårene for virksomhederi Danmark bedre, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad de udenlandske erfaringer er med offentliggørelse afprivate virksomheders regnskaber, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvilke erfaringer der lægges til grund for antagelsen om, atåbne skattebøger vil føre til færre tilfælde af skatteunddragelse, tilskatteministeren, og ministerens svar herpå