Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
L 183 Bilag 7
Offentligt
Folketingets Klima-, Energi- og BygningsudvalgChristiansborg1240 København KPernille Aagaard TruelsenAdvokat, Ph.DÅboulevarden 49, 4. salDK-8000 Århus CTelefon:+45 86 18 00 60Telefax:+45 88 32 63 26J.nr. 08-10947 - 123[email protected]www.energiogmiljo.dkCVR: 31 13 54 2730. maj 2012
Vedr. Lovforslag nr. 183, 2012 – Forslag til ændring af varmeforsynings-
loven m.v.
På vegne af Skanderborg Fjernvarme Amba, Hørning Fjernvarme Amba, Odder VarmeværkAmba og Hornslet Fjernvarme Amba retter jeg henvendelse til Folketingets Klima-, Energi-og Bygningsudvalg i anledning af et spørgsmål, som er opstået i forlængelse af lovforslag nr.183, 2012.Med lovforslaget indsættes med § 1, nr. 4 nye bestemmelser i varmeforsyningslovens § 20,stk. 15-17, hvorefter afgiftsfordelen ved biomassebaseret varmeproduktion på centrale kraft-værker helt eller delvis kan tilfalde ejeren af det centrale kraftværk, hvis der kan indgås enaftale herom med varmeaftageren, som selv er en kollektiv varmeforsyningsvirksomhed, somenten er kommunalt ejet eller forbrugerejet.I Aarhus-området er det således, at Aarhus Kommune, AffaldVarme, indgår aftale medDONG, som er ejer af det centrale kraftvarmeværk, Studstrupværket, om køb af varme tilbrug for forsyning af såvel Aarhus Kommunes varmeforbrugere som forsyning af varmefor-brugere i Skanderborg Kommune, Odder Kommune og Syddjurs Kommune. Varmeforbru-gerne forsynes ikke direkte af Aarhus Kommune, men Aarhus Kommune sælger varme fraStudstrupværket videre til lokale forbrugerejede fjernvarmeværker i omegnskommunernesamt til lokale forbrugerejede varmeværker i Aarhus. Det vil sige til andre varmeaftagere,som selv er kollektive varmeforsyningsvirksomheder.Hos de Forbrugerejede Fjernvarmeværker i omegnskommunerne, som ikke er part i aftalenmed DONG om køb af varme på andre vilkår end omkostningsbestemte priser, opstår heref-ter spørgsmålet, om en aftalt fordeling af afgiftsfordelen kan gøres gældende af AarhusKommune, AffaldVarme, ved videresalg til de forbrugerejede varmeværker i omegnskommu-nerne?
Side 1/2
Det skal understreges, at de Forbrugerejede Fjernvarmeværker ingen indflydelse har på afta-len mellem DONG og Aarhus Kommune, AffaldVarme.På vegne af Skanderborg Fjernvarme Amba, Hørning Fjernvarme Amba, Odder VarmeværkAmba og Hornslet Fjernvarme Amba kan jeg oplyse, at disse værker ønsker, at mulighedenfor at fravige varmeforsyningslovens prisregler efter § 20, stk. 15-17 kun kommer til at gældefor de værker, som er part i aftalen med det centrale kraftvarmeværk.En sådan forståelse er også bedst samstemmende med de grundlæggende principper, derhar været bærende for bestemmelsen. Det grundlæggende princip har været, at de kollektivevarmeforsyningsvirksomheder, som ønsker en omstilling til grøn varme, kan indgå en aftalemed et centralt kraftvarmeværk om at fraskrive sig retten til at få del i afgiftsfordelen. En kol-lektiv varmeforsyningsvirksomhed, som ikke ønsker at fraskrive sig den ret, f.eks. fordi vær-ket ikke aktuelt ønsker en grøn profil, skal derimod ikke være forpligtet hertil, men vil fortsatoverfor det centrale kraftvarmeværk kunne påberåbe sig retten til omkostningsbestemtevarmepriser.
Med venlig hilsen
Pernille Aagaard Truelsen
Side 2/2