Skatteudvalget 2011-12
L 195 Bilag 74
Offentligt
Hvor mange arbejdspladser skabes i Danmark, når der udføres anlægs-arbejde i udlandet?I tabellen nedenfor er den beregnede beskæftigelseseffekt i Danmark vist, når anlægsvirksomhe-der har produktion for 1. mia. kr. i udlandet. Beskæftigelseseffekten er opgjort efter, om beskæfti-gelsen tilfalder virksomheden, der producerer ydelsen i udlandet, eller om beskæftigelsen i stedetsker i andre danske virksomheder. Sidste kolonne viser den samlede beskæftigelseseffekt i Dan-mark ved at et typisk anlægsprojekt i udlandet for 1 mia. kr.Beskæftigelseseffekt (antal personer)I egen I andre danske virksom-Samlet i danskevirksomhedhedervirksomheder05252010103303330302828302858025252402450595143238
Byggematerialer, Forbrugsgods, værktøjUnderentreprenører, leverandørerTeknisk og administrativt personaleDesign omkostningerFragt og transport omkostningerMateriel, afskrivninger, reservedeleForsikringer, garantier, finansieringAdmin, risiko, fortjenesteProvisional SumsØget beskæftigelse i alt
Som det ses af tabellen, findes størstedelen af beskæftigelseseffekten i den producerende virk-somhed inden for teknisk og administrativt personale, materiel, afskrivninger og reservedele samtadministration, risiko og fortjeneste. Samlet forventes et anlægsprojekt for 1 mia. kr. i udlandet atøge beskæftigelsen i den producerende virksomhed med ca. 95 personer i Danmark. For andredanske virksomheder vil anlægsproduktionen i udlandet særligt have betydning for byggemateria-ler, forbrugsgods og værktøj, fragt og transport samt materiel, afskrivninger og reservedele samtforsikringer, garantier, finansiering. Samlet estimeres beskæftigelseseffekten for andre danskevirksomheder at være på ca. 143 personer.Alt i alt skønnes et anlægsprojekt for 1 mia. kr. i udlandet at medføre en øget beskæftigelse iDanmark på 238 personer.Anlægsprojektet vil udover at øge beskæftigelsen også medføre øgede skatteindtægter, når detskønnes, at den øgede omsætning også øger BNP tilsvarende. Sammenholdes det med skatte-trykket i Danmark, kan man estimere, hvad skatteindtægterne vil øges med som følge af øget om-sætning i Danmark. Beregningen er vist i tabellen nedenfor og er baseret på at 31 % af en virk-somheds omsætning ved anlægsprojekter tilfalder Danmark.Skatteeffekt ved anlægsprojekt i udlandet for 1 mia. kr.Omsætning til Danmark310 mio. kr.Skattetryk i Danmark 201246,7 %Samlet skatteindtægt145 mio. kr.
Ud fra tabellen ses, at omsætning i udlandet for 1 mia. kr. forventes at øge omsætningen i Dan-mark med 310 mio. kr. Det vil øge skatteindtægterne med 145 mio. kr.
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106, 1358 Kbh. K
Postbox 2125, 1015 Kbh. K
Telefon 72 16 00 00
Hvor mange arbejdspladser skabes i Danmark, når der udføres anlægsarbejde i udlandet?
Fremgangsmåde
Definitionen på vareeksport er, at man producerer en vare i ét land, og sælger den til en kunde i etandet land. For anlægsarbejde vil det eksempelvis betyde, at en vej skulle færdigproduceres iDanmark og herefter sælges til udlandet, hvorforbygge- og anlægsbranchens eksport er megetlille.Danske bygge- og anlægsvirksomheder foretager dog arbejde i udlandet så som at anlægge veje.Da arbejdet udføres i udlandet, medfører det ikke, at en færdigproduceret vare krydser grænser,og denne produktion registreres derfor ikke som eksport i Danmarks Statistik.Alligevel vil arbejdet dog skaffe arbejdspladser både i Danmark og i udlandet. Ud over de, der erbeskæftiget direkte med projektet, vil det også skabe arbejdspladser, for de der leverer inputfakto-rer til produktionen. Arbejdspladserne kan være lokaliseret både i udlandet og i Danmark, og for-målet med ovenstående beregninger er at estimere, hvor stor beskæftigelseseffekten vil være iDanmark, når danske virksomheder foretager anlægsarbejde i udlandet med en produktionsværdipå 1 mia. kr.Beskæftigelseseffekten er estimeret på baggrund af input-output tabellerne fra Danmarks Statistik,der opgør hvilke brancher, der producerer input til en typisk anlægsproduktion. Derudover visertabellerne også, hvilket betydning en given omsætning har for beskæftigelsen i hver branche–ogsåkaldet beskæftigelsesmultiplikatoreffekten. Denne varierer alt efter, hvor afhængig produktionen eraf arbejdskraft, hvor multiplikatoreffekten vil være størst for arbejdskraftintensiv produktion.Ud fra disse oplysninger kan den samlede beskæftigelseseffekt beregnes for ved en typisk an-lægsproduktion i udlandet. Da vi alene er interesseret i den del af omsætningen, der tilfalder Dan-mark, har vi indhentet oplysninger fra medlemmer om,hvilket inputbrancher de bruger ved uden-landske anlægsprojekter, samt hvor stor en andel der har oprindelse i Danmark.I øjeblikket har vi indhentet oplysninger fra et mindre antal projekter hvilket betyder, at efterhåndensom vi får oplysninger fra flere projekter, kan tallene ændre sig en smule. Det vurderes dog ikke atændre ved beregningerne i et stort omfang.Da medlemmernes kategorisering af inputs er mindre detaljeret end input-output tabellerne, bereg-nes der for hver af medlemmernes inputkategorier en vægtet beskæftigelsesmultiplikator1. Forhver af disse lidt bredere inputkategorier beregnes, hvor stor omsætning et anlægsprojekt på 1mia. kr. i udlandet vil have for hver inputkategori, samt hvor stor en andel af denne omsætning dertilfalder Danmark. Herefter bruges den vægtede multiplikatoreffekt for hver inputkategori til at be-regne, hvor stor beskæftigelseseffekten er i Danmark.For at vurdere usikkerheden ved metoden har vi foretaget beregninger, hvor vi har brugt input-datafra tidligere år. Da det ikke giver de store udsving i beskæftigelseseffekten, vurderer vi, at usikker-heden forbundet hermed ikke er nævneværdig.
Udarbejdet af Dansk Byggeris Analyseafdeling 17. juni 20121
Vægtet ud fra branchernes andel af det samlede input fra anlægsbranchen. Denne inddeling er kontrolleretaf medlemmerne, således at eventuelle fejlposteringer er fjernet. Der regnes med både direkte og indirektebeskæftigelse.Ved den andel af opgaver, som løses af firmaet selv i Danmark, er der anvendt den direktebeskæftigelsesmultiplikator for anlæg, da vi tager højde for den indirekte beskæftigelse ud fra den første delaf beregningen. Der er således en implicit antagelse om, at anlægsvirksomheders opførsel i gennemsnitsvarer til resultaterne i input-output tabellerne.
Side 2 af 2