Retsudvalget 2011-12
L 55
Offentligt
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. januar 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2011-731-0012335246
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 23 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten tilofre for forbrydelser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle laval-der) (L 55), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 2. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 23 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-
ven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydel-
ser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder) (L 55) fra
Folketingets Retsudvalg:
”Bliver bopælskommunen automatisk underrettet, hvis sankti-oner bortfalder og har kommunerne pligt til at tage skridt, dertræder i stedet?”Svar:
Som anført under pkt. 3.3 i lovforslaget almindelige bemærkninger vil an-klagemyndigheden underrette de sociale myndigheder om unge, der ikkelængere vil skulle afsone en idømt frihedsstraf eller ikke længere vil skulleoverholde fastsatte vilkår om f.eks. behandling eller foranstaltninger efterserviceloven mv., så de sociale myndigheder i tide vil kunne vurdere be-hovet for at iværksætte de nødvendige sociale foranstaltninger.Rigsadvokaten har i overensstemmelse hermed ved brev af 6. januar 2012nærmere instrueret politikredsene om, hvordan denne underretning skalfinde sted.Politikredsene er bl.a. blevet instrueret om at underrette den enkelte kom-mune om, at en vedtagelse af lovforslaget bl.a. vil indebære, at ungdoms-sanktioner for forhold begået af en 14-årig skal afbrydes, samt at vilkårfastsat i forbindelse med eksempelvis betingede domme eller tiltalefrafald,herunder ungdomskontrakter, bortfalder. Endvidere vil personer, der påtidspunktet for lovens ikrafttræden afsoner en ubetinget frihedsstraf, bliveløsladt.Politikredsene skal samtidig sende vedkommende kommune en liste overdømte personer bosiddende i kommunen, der var 14 år på gerningstids-punktet.Det vil herefter være op til kommunerne at foretage en konkret vurderingaf, hvilke foranstaltninger der bør iværksættes i hvert enkelt tilfælde. Densociale lovgivning rummer i den forbindelse en bred vifte af muligheder,lige fra kontaktpersonordninger til tvangsanbringelser på institutioner – iøvrigt de samme typer af institutioner, hvor man i dag anbringer 14-årige,der idømmes frihedsstraffe.
2