Beskæftigelsesudvalget 2011-12
L 76
Offentligt
1081347_0001.png
1081347_0002.png
NOTAT
Februar 2012
Supplement til besvarelse af spørgsmål 3 til L 76 –spørgsmålet om forligsbindinger i relation til genta-gen aktivering for ikke-arbejdsmarkedsparate kon-tanthjælpsmodtagere over 30 år
J.nr. 2012-16409.kontor/aml
Bent Bøgsted (DF) har anmodet om en nærmere forklaring på, hvorfor L 76’s æn-dring vedrørende gentagen aktivering for ikke-arbejdsmarkedsparate kontant-hjælpsmodtagere over 30 år ikke er omfattet af aftalen om ”Flere i arbejde”.Nedenfor beskrives den kronologiske udvikling af reglerne om gentagen aktiveringfor arbejdsmarkedsparate og ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagereover 30 år.Aftalen om ”Flere i arbejde”
Af aftalen om ”Flere i arbejde” fremgår der intet om, atikke-arbejdsmarkedsparatekontanthjælpsmodtagere over 30 årskal i gentangen aktivering.Det gør der derimod forarbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere over 30år.Når de har afsluttet deres første tilbud, har de har ret og pligt til gentagen akti-vering, hver gang de har modtaget kontant- eller starthjælp i en sammenhængendeperiode på 6 måneder. Dette fremgår af den dagældende § 96, stk. 2, i lov om enaktiv beskæftigelsesindsats. Denne bestemmelse om gentagen aktivering gælderkun for personer, der er omfattet af § 95, 1. pkt.§ 95, 1. pkt., omfatter alenearbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere over30 år.§ 95, 2. pkt. omfatterikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere over 30år.I § 96, stk. 2, om gentagen aktivering henvises der alene til § 95, 1. pkt.Da L 76 alene vedrører ændring af reglerne for gentagen aktivering for ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år, er forslaget ikke belagtaf forlig.Aftalen om ”En ny chance for alle”
Det er først med implementeringen af aftalen om ”En ny chance for alle”, atikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 årfik ret og pligt til gen-tagen aktivering.Det sker ved, at der indsættes et stk. 3 i den dagældende § 96. Af denne bestem-melse fremgår det, at personer, der er omfattet af § 95, 2. pkt. (dvs.ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år,)har ret og pligt til atpåbegynde nyt tilbud, hver gang den pågældende har modtaget kontant- eller start-hjælp i en sammenhængende periode på 12 måneder.
L 76 ændrer reglerne for gentagen aktivering fra efter 6 måneder tilbage til efter 12måneder for ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Der-med ændres reglerne med lovforslaget tilbage til de regler, som blev indført med”En ny chance til alle”.Velfærdsaftalen
Med implementeringen af Velfærdsaftalen fårikke-arbejdsmarkedsparate kontant-hjælpsmodtagere over 30 årret og pligt til gentagen aktivering hver 6 måned, lige-som de arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere har.Det sker ved, at der i § 96, stk. 2, som tidligere kun omhandlede arbejdsmarkedspa-rate kontanthjælpsmodtagere (personer omfattet af § 95, 1. pkt.), nu henvises tilpersoner omfattet af § 95 (dvs. også ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmod-tagere omfattet af § 95, 2. pkt.). Samtidig ophæves § 96, stk. 3, om gentagen akti-vering hver 12. måned.Da Velfærdsaftalen er opsagt, er de ændringer, som er foreslået i L 76, ikke længe-re omfattet af forlig.
2