Beskæftigelsesudvalget 2011-12
L 91 Bilag 6
Offentligt
1092926_0001.png
1092926_0002.png
1092926_0003.png
1092926_0004.png
Til lovforslag nr.L 91
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 14. marts 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov omarbejdsløshedsforsikring m.v., lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov omaktiv socialpolitik og integrationsloven(Midlertidig forlængelse af dagpengeperioden og ret til ferie for modtagere af kontanthjælp og særlig ydelse m.v.)[af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen)]1. ÆndringsforslagBeskæftigelsesministeren har stillet 3 ændringsforslag tillovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 22. februar 2012 og var til 1.behandling den 2. marts 2012. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Beskæftigelsesudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.Til § 3HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring. Den 22. februar 2012 sendte beskæftigelses-ministeren de indkomne høringssvar, et notat herom og et li-gestillingsnotat til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 1 spørgsmål til beskæftigelsesministerentil skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. IndstillingerEtflertali udvalget (S, DF, RV, SF og EL) indstiller lovfor-slaget tilvedtagelsemed de stillede ændringsforslag.Etmindretali udvalget (V, LA og KF) indstiller lovforslagettilforkastelseved 3. behandling. Mindretallet vil stemmeimod de stillede ændringsforslag.»§ 54 a.En revalidend, jf. § 2, nr. 4, i lov om en aktiv be-skæftigelsesindsats, der har været i revalidering i 12 sam-menhængende måneder i form af særligt tilrettelagte projek-ter efter kapitel 10 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsatseller tilbud efter kapitel 11 i samme lov, har ret til op til 5ugers ferie, hvor personen kan modtage den hidtidige ydel-se. Ferien skal afholdes inden for de 12 følgende måneder.1)I det undernr. 4foreslåede§ 13, stk. 11,indsættes efter»særlig ydelse« ordene: »og perioder med revalidering iform af særligt tilrettelagte projekter efter kapitel 10 i lovom en aktiv beskæftigelsesindsats eller tilbud efter kapitel11 i samme lov«.[Perioder med visse former for revalidering medtages i be-myndigelsesbestemmelsen]2)Efter nr. 5 indsættes som nyt nummer:»01.Efter § 54 indsættes:Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðar-flokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ik-ke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde der-med ikke adgang til at komme med indstillinger eller politi-ske udtalelser i betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfbeskæftigelsesministeren,tiltrådt af etflertal(S, DF, RV,SF og EL):
AX013855
2
Det er en betingelse, at personen i øvrigt opfylder betingel-serne for at modtage ydelsen, mens ferien afholdes. Har per-sonen optjent ret til ferie med feriegodtgørelse, skal denneferie afholdes først. Den samlede ferie kan højst udgøre 5uger.Stk. 2.Det er en betingelse for afholdelse af ferie, at per-sonen har indgået aftale med kommunen om feriens place-ring. Ved placering af ferien skal der tages hensyn til perso-nens øvrige forhold, herunder familiens afholdelse af ferie,medmindre det i væsentlig grad modvirker det tilbud, somden pågældende har fået i form af særligt tilrettelagte pro-jekter efter kapitel 10 i lov om en aktiv beskæftigelsesind-sats eller tilbud efter kapitel 11 i samme lov. Kan revaliden-den og kommunen ikke blive enige om, hvornår ferien skalafholdes, træffer kommunen afgørelse herom.««[Ret til ferie for visse revalidender]Til § 63)Istk. 1indsættes som3. og 4. pkt.:En revalidend, der før lovens ikrafttræden har påbegyndt,men ikke ved lovens ikrafttræden har afsluttet en friperiodeefter den hidtil gældende § 23 i lov om en aktiv beskæftigel-sesindsats, har ret til at holde fri resten af den planlagte fri-periode. I så fald betragtes de dage, der fra og med lovensikrafttræden holdes fri, som ferie efter § 54 a i lov om aktivsocialpolitik som affattet ved § 3, nr. 01.[Overgangsregel for revalidender, der holder friperiode henover lovens ikrafttræden]BemærkningerTil nr. 1 og 2Som følge af at det foreslås, at en nærmere afgrænset gruppeaf revalidender får ret til ferie, medtages dette i den bemyn-digelsesbestemmelse, hvorefter beskæftigelsesministerenfastsætter nærmere regler om opgørelse af 12 sammenhæn-gende måneder med kontanthjælp. Således foreslås det, atdet i bekendtgørelsesform kan fastsættes, i hvilket omfangperioder med revalidering i form af særligt tilrettelagte pro-jekter efter kapitel 10 i lov om en aktiv beskæftigelsesind-sats eller tilbud efter kapitel 11 i samme lov kan indgå i op-gørelsen af 12 sammenhængende måneder med kontant-hjælp svarende til det, der er foreslået om særlig ydelse.Der er tale om en konsekvensændring, som følge af at § 23 ilov om en aktiv beskæftigelsesindsats ophæves, jf. lovfor-slagets § 2, nr. 1.Efter de gældende regler har revalidender, jf. § 2, nr. 4, i lovom en aktiv beskæftigelsesindsats, der får tilbud efter kapi-tel 10 i form af særligt tilrettelagte projekter eller tilbud efterkapitel 11 af en varighed på mindst 12 sammenhængendemåneder, ret til at holde en friperiode på en måned efter § 23i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
I forbindelse med forslaget om at ophæve reglen om friperi-ode i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats ophæves rettentil friperiode for disse revalidender også. Som følge derafforeslås det, at denne afgrænsede gruppe af revalidender fårret til ferie i op til 5 uger svarende til den ret til ferie, somforeslås indført for kontanthjælpsmodtagere, der har modta-get hjælp i en periode på 12 sammenhængende måneder.Revalidendens ferie skal afholdes i de følgende 12 måneder.Placeringen af ferien skal aftales nærmere mellem revali-denden og kommunen. Det vil være en betingelse for at hol-de ferien, at personen har indgået aftale med kommunen.Som ved forslaget om ferie til kontanthjælpsmodtagere skalder ved aftalens indgåelse tages hensyn til personens øvrigeforhold, herunder særlig placering af den øvrige families fe-rie, medmindre det i væsentlig grad modvirker det tilbud, re-validenden er i gang med efter kapitel 10 i lov om en aktivbeskæftigelsesindsats i form af særligt tilrettelagte projektereller tilbud efter kapitel 11 i lov om en aktiv beskæftigelses-indsats.Familiens afholdelse af ferie er nævnt som særlig relevant.Har personen børn i skole, bør der tages hensyn til, hvornårskoleferierne er placeret, så ferie kan blive holdt sammenmed børnene. Det vil også være relevant at tage hensyn til,hvis ægtefællen har tvungen ferie i »industriferien«.Det forudsættes, at der ved familie er tale om ægtefælle/samlever og egne eller ægtefælles/samlevers hjemmeboendebørn under 18 år.Andre »øvrige forhold« kan være familiære forhold, f.eks.alvorlig sygdom eller dødsfald i familien eller hos andennærtstående person eller et ønske om at deltage i en stor fa-miliefest.Det er ikke intentionen at give en udtømmende beskrivelseaf, hvad øvrige forhold kan være, men der skal være en flek-sibel dialog mellem borgeren og kommunen, hvor hensyn tilborgerens ønsker og beskæftigelsesindsatsen kan forenes.Hvis revalidenden og kommunen ikke kan blive enige om,hvornår ferien skal afholdes, træffer kommunen en afgørel-se, der kan indbringes for beskæftigelsesankenævnet, jf. dealmindelige regler om klage til beskæftigelsesankenævnet.Til nr. 3Der foreslås en overgangsregel for revalidender, der holderfriperiode hen over lovens ikrafttræden, svarende til denforeslåede overgangsregel for kontanthjælpsmodtagere, derholder friperiode hen over lovens ikrafttræden.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen.
3
Ane Halsboe-Larsen (S) Bjarne Laustsen (S) Henrik Sass Larsen (S) Jan Johansen (S) Leif Lahn Jensen (S)Lennart Damsbo-Andersen (S)fmd.Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Nadeem Farooq (RV) Andreas Steenberg (RV)Finn Sørensen (EL) Eigil Andersen (SF) Özlem Sara Cekic (SF) Annette Vilhelmsen (SF) Christian Juhl (EL)Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Hans Andersen (V) Louise Schack Elholm (V) Claus Hjort Frederiksen (V) Jacob Jensen (V)Peter Juel Jensen (V) Inger Støjberg (V) Ulla Tørnæs (V) Fatma Øktem (V) Bent Bøgsted (DF)nfmd.Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) René Christensen (DF) Pia Adelsteen (DF) Joachim B. Olsen (LA) Mai Henriksen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 91Bilagsnr. Titel1Høringssvar, høringsnotat og ligestillingsnotat, fra beskæftigelsesmi-nisteren2Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget3Bilaget er taget tilbage4Ændringsforslag fra beskæftigelsesministeren51. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 91Spm.nr.1TitelSpm. om, hvilke konsekvenser lovforslaget har for arbejdsudbuddet,til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå